2020. 03. 05. - 10:50

Van összefüggés az ínybetegség és az elhízás között?

Van összefüggés az ínybetegség és az elhízás között?

Kapcsolatban lehet egymással két krónikus állapot: az elhízás és az ínybetegség. Egy új tanulmány rámutatott a plusz kilók hatásaira a periodontális problémákkal összefüggésben.

Az elhízottság és az ínybetegségek Amerikában a leggyakoribb nem fertőző betegségek közé tartoznak. Tanulmányok most kimutatták, hogy összefüggésben lehetnek egymással. Hogyan kapcsolódhat azonban az elhízás az ínyproblémákhoz?
 
A kutatók az elhízás hatásait vizsgálták a nem műtéti periodontális ellátás kapcsán, s esetleges útvonalakat mértek fel, amelyek illusztrálhatják a két állapot közötti összefüggést.
 
Nem egyszerű ok-okozati hatásról van szó – emelte ki Andres Pinto, a Case Western Reserve Egyetemi Fogorvostudományi Egyetem száj- és szájsebészeti orvostudományának és diagnosztikai tudományának professzora, a tanulmány társszerzője, melyet a British Dental Journal közölt.
 
Összefüggésbe hozták az elhízást az ínybetegségekkel
Összefüggésbe hozták az elhízást az ínybetegségekkel
 
A kutatók arra összpontosítottak, ami mindkét betegségnél jelen van: ez pedig a gyulladás.
 
A már meglévő tanulmányok sokaságát  is vizsgálva felfedezték, hogy az adatok alapján a megnövekedett testtömeg-index, derék-kerület és a testzsír százalékos aránya növekvő kockázatot mutat az ínybetegség kialakulására, más néven periodontitisre.
 
A legtöbb tanulmány egy adott időpontban elemezte a népesség részhalmazainak adatait, szemben azzal a helyzettel, amikor ugyanazt a népességet hosszabb ideig vizsgálják.
 
A kutatók megállapították, hogy a szervezet kémiájában történő változás hatással van az anyagcserére, amely gyulladást okoz – s ez mindkét állapotnál jellemző.
 
„Az ínybetegség azoknál alakul ki, akik hajlamosak a gyulladásra – s azoknál, akik a hízásra is azok” – foglalta össze Pinto.
 
A szakemberek szerint a fogászati területen dolgozóknak tisztában kell lenniük az elhízás komplexitásával – fontos lenne beszélniük pácienseikkel az egészséges testsúly és megfelelő szájhigiénia fenntartásáról.
 
Szükség van további kutatásokra is ahhoz, hogy jobban belelássanak az ínybetegség és az elhízás kapcsolatába – tette hozzá Andres Pinto.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.