2024. 03. 04. - 10:00

Vigyázat: a cukorbetegség a fogíny védelmét is rongálja

Vigyázat: a cukorbetegség a fogíny védelmét is rongálja

Rámutattak a kutatók, miként gyengíti a cukorbetegség a fogíny védelmét. A periodontitis gyakori szövődmény a diabetes mellitus-ban szenvedő embereknél.

Aki cukorbeteg, annak általánosságban is jobban oda kell figyelnie az egészségére, hiszen állapota számos dologra kihat a szervezetében.
 
A periodontitis (PD) vagy periodontális betegség gyakori szövődménynek számít a diabetes mellitusban (DM) szenvedő egyéneknél.
 
Az általános egészségi állapotra gyakorolt, mélyreható következmények ellenére a kettő között levő, összetett kétirányú kapcsolat máig nem teljesen tisztázott - így immunológiai kapcsolatuk pontos természete nem érhető kellő mértékben.
 
Az ínyszövetben a helyi immunválaszokra összpontosító korábbi tanulmányok nem képesek megragadni a szisztémás immunológiai kapcsolatot.
 
 
 
Vigyázat: a cukorbetegség a fogíny védelmét is rongálja
Vigyázat: a cukorbetegség a fogíny védelmét is rongálja
 
Most azonban - egy innovatív tanulmány keretében - a Koreai Köztársaság kutatói megvizsgálták a parodontitis (PD) és a diabetes mellitus (DM) közötti kapcsolatot. A Pusan Nemzeti Egyetem és Yun Hak Kim adjunktus professzor vezetésével a tanulmány úttörő egysejtű RNS-elemzést alkalmazott és sejtszintű immundinamikát vizsgált.
 
A tanulmányt a Clinical and Translational Medicine szaklap jelentette meg.
 
„Tanulmányunk átalakíthatja e két elterjedt egészségügyi állapot összetett kölcsönhatásának megértését és rávilágít ezen állapotok szisztémás hatására, potenciális utat kínálva a célzott beavatkozásokhoz” – mondta el dr. Kim.
 
A kutatás a maga nemében elsőfokú immunológiai magyarázatot ad a parodontitis és a 2-es típusú diabetes mellitus közötti összetett összefüggésre.
 
Az egysejtű RNS-elemzés alkalmazása sejtszintű immunrendszeri változásokat tárt fel, új perspektívát kínálva ezen elterjedt egészségügyi állapotok szisztémás hatására.
 
 
A tanulmány nemcsak tudományos ismereteinket fejleszti, hanem megalapozza azokat a lehetséges beavatkozásokat is, amelyek célja a diabétesz kockázatának és hatásának csökkentése a parodontitisben szenvedő betegeknél.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.