2023. 09. 22. - 09:20

Vigyázat - A fogászati beavatkozásokra is rossz hatással lehet a dohányzás

Vigyázat - A fogászati beavatkozásokra is rossz hatással lehet a dohányzás

Talán nem meglepő, hogy a dohányzás a száj egészségére is negatív hatást gyakorol. Ha komolyabb fogászati beavatkozásra készülünk, nem árt letenni a cigarettát!

Mint ahogyan az már senkinek sem újdonság: a dohányzás jelentős veszély az egészségünkre nézve.
 
Ez a szokásformáló termék több mint négy évszázadon át befolyásolta az emberi viselkedést, s máig kitart. Jól dokumentált káros hatásai vannak a szervezetre, de mellékhatások is észrevehetőek, attól kezdve, hogy a dohánytermék először érintkezik a szájüreggel.
 
Milyen káros hatásokkal bír a dohányzás a szánkra, fogainkra nézve?
 
1.Szájrák: a szájüregi rák világszerte szedi halálos áldozatait. Szájráknak nevezhető minden olyan rosszindulatú daganat, amely az ajkakon, a szájfenéken, az arc belső felén, az ínyen, a szájpadláson vagy a nyelven található.
 
A szájrák kockázati tényezői a cigaretta, a füstmentes dohány, a humán papillomavírus (HPV), a súlyos alkoholizmus és a rossz foghigiénia. A dohányzásról leszokással, az önvizsgálattal és a rendszeres fogászati ellenőrzéssel elérhető, hogy időben észrevegyük a bajt és sikeresek legyenek a kezelési eredmények.
 
Vigyázat - A fogászati beavatkozásokra is rossz hatással lehet a dohányzás
Vigyázat - A fogászati beavatkozásokra is rossz hatással lehet a dohányzás
 
2.Parodontális betegség: a dohányzás füstmentes változat formában is jelentősen növeli a fogágybetegség kialakulásának kockázatát. Emiatt az íny sebezhetővé válik a baktériumok szaporodásával szemben – ez gyulladáshoz, recesszióhoz és fogágybetegséghez vezet.
 
A füstmentes dohánytermékek - például a tubák -, az ínyre nézve irritáló és károsító anyagokat tartalmaznak – ez recessziót és fogvesztést is okozhat.
 
3.Elszínezett fogak és rossz lehelet (halitózis): a dohányzás csúnya nyomot hagy a fogakon, sárga vagy barna foltokat okozva, amelyeket nehéz eltávolítani.
 
Ezenkívül a dohánytermékekben lévő kátrány és nikotin hozzátapad a zománchoz, ami elszíneződéshez vezet. A dohányzás és a rágódohány egyaránt hozzájárul a rossz lehelet kialakulásához, kellemetlen szagot hagyva maga után, amely tartós és kínos lehet.
 
4.Késleltetett gyógyulás és szövődmények: a dohányzás rontja a szervezet gyógyulási képességét szájsebészeti vagy fogászati beavatkozások után, ezt különösen figyelembe kell vennie annak, aki ilyesmire készül, például fogimplantátumot ültettetne be.
 
A dohányzás összehúzza az ereket, csökkenti a fogíny és a környező szövetek véráramlását és gátolja a gyógyulást. Emellett növeli a posztoperatív fertőzések, a foghúzás utáni kiszáradás, valamint a szájműtéteket követő szövődmények kockázatát.
 
5.Csökkent érzékszervi és ízérzékelés: a dohányzás befolyásolja az ízlelőbimbókat és csökkenti az ízek teljes megtapasztalását.
 
Látogassunk el rendszeresen fogorvosunkhoz és vegyük komolyan a dohányzással kapcsolatos kockázatokat!
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.