2015. 02. 17. - 08:00

6 szabály az edzések utáni étkezésekre vonatkozóan

6 szabály az edzések utáni étkezésekre vonatkozóan

A testmozgás szerves része bármely fogyókúrának diétának, ám a fokozott fizikai igénybevétel és a súlyvesztés öszehagolása odafigyelést igényel az étkezések terén is.

Ahhoz, hogy testünk képes legyen megtartani vagy fejleszteni izmait, valamint legyen erőnk a megfelelő teljesítéshez elegendő minőségi tápanyagra van szükségünk. Egy kiadós edzés során felhasználjuk tartalék energiáinkat és kiürítjük raktárainkat, melyeket ezek után vissza kell töltenünk. Az edzés utáni étkezésekre speiciális szabályok vonatkoznak, melyeket diéta során érdemes betartani.

 

Együnk 30-60 percen belül

Edzés után fontos, hogy 30-60 percen belül, azaz lekésőbb 1 órával utána legyen egy teljes étkezésünk. Az idő azért fontos, mivel szereveztünk megfelelően kimerítő edzés után "üresen" üzemel és nincsen üzemanyaga, ezért a legkönnyebben elérhető és lebontható izmokat fogja felemészteni, melyet mindenképpen szeretnénk elkerülni.

 

Az edzés utáni teljes étkezés mindenképpen tartalmazzon fehérjét akár hús vagy hal formájában

 

Gyorsan felszívódó fehérje

Az izmok fenntartásához és glikogénraktáraink feltöltéséhez a gyorsan felszívódó fehérjék a legtökéletesebbek, melyek leghatékonyabb formái a fehérjeporok.

 

Szénhidrát

Mozgás után szervezetünk egy felpörgött állapotban van még órákig, mely az anyagcserénket is befolyásolja. Ebben az időszakban célszerű széhidrátot fogyasztani, mert szervezetünk ekkor képes a legnagyobb százalékát felhasználni - és nem a zsírba beépíteni.

 

Túlevés elkerülése

Fontos, hogy ne próbáljuk meg kompenzálni az elégetett kalóriákat étkezésünkkel. Ne gondoljuk és érezzük azt hogy egy kiadós edzés után megengedhetünk magunknak egy zsíros hamburgert vagy egy egész pizzát.

 

Ne cukros üdítőkkel, hanem ásványvízzel pótoljuk a folyadékveszteséget

 

Hidratálás

A rendszeres, napi 2-3 liter víz fogyasztását alapjában véve is igényli a szervezet, az edzés alatti izzadással pedig plusz vizet és ásványi anyagokat veszítünk, melyeket szintén pótolnunk kell.

 

(SJ)

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.