2021. 01. 08. - 11:15

7 fogyás-tévhit, aminek nem szabad bedőlni

7 fogyás-tévhit, aminek nem szabad bedőlni

A fogyással kapcsolatban számos tévhit kering – melyek sajnos éppenséggel egészségtelen és nem megfelelő diétázási technikákhoz vezetnek. Lássuk, mik ezek a mítoszok.

Aki fogyni szeretne, igyekszik minden hasznos tanácsot, technikát megfogadni. Fontos azonban különbséget tenni a valóban hatékony és egészséges módszerek és a tévhiteken alapuló tanácsok között.
 
Ezekből pedig sajnos van elég. Lássuk, mi az, amit nem szabad készpénznek venni.
 
1.Tévhit: egyszerre csak egy testrészt célozhatunk meg: meg akarunk szabadulni a karjainkon felgyűlt súlyfeleslegtől? Aggódunk a combunkon levő zsír miatt? Nem lehet egyszerre csak egy testrészre koncentrálni a fogyáskor – a súlyvesztés megfelelő módja az, hogy a teljes testet fogyasztjuk, mégpedig egészséges étrenddel és testmozgással. Egy helyes étrend fitten tart, a mozgás pedig tónusossá teszi az izmokat.
 
2.Tévhit: ki kell iktatni minden kalóriát: testünk rendszerében mindennek megvan a maga célja, így a kalóriáknak is. Ha megfosztjuk testünket minden kalóriától és mikrotápanyagtól, ártunk neki. A különféle ételek különböző anyagcsere útvonalakon haladnak keresztül, különféle hatást gyakorolva az éhségre, és a hormonokra, amelyek szabályozzák a testsúlyt. Vagyis, nem minden kalória számít egyformán – nem szabad minddel felhagyni!
 
Számos tévhit kering a fogyásról - az egészséges módszer a követendő
Számos tévhit kering a fogyásról - az egészséges módszer a követendő
 
3.Tévhit: kerülni kell a szénhidrátot, ha le akarunk fogyni: ez sem igaz. Az alacsony szénhidráttartalmú étrend egészséges, s hatékony a diéta tekintetében is. Csupán minőségi szénhidrátokat kell enni és növelni a fehérje bevitelt – hatásos lesz a súlyvesztésre nézve.
 
4.Tévhit: távol kell tartanunk magunkat a zsíroktól. Ez szintén tévedés. Ahogyan a kalóriáknál sem teljesen igaz ez, úgy a zsírok esetében sem. Az egészséges zsírok ugyanis jók az agynak, a bőrnek, a fogyást és a telítettségérzetet is segítik. A diófélék, a mogyoróvaj, a magvak, avokádó, zsíros halak jótékony zsírokat tartalmaznak, s kevésbé leszünk tőlük éhesek.
 
5.Tévhit: a fogyást segítő kiegészítők elfogadott módszernek számítanak. Ez sem feltétlenül igaz. A fogyasztó pirulákkal és étrend-kiegészítőkkel sem fog lefogyni az ember egyik hétről a másikra. Sőt, ezek kimondottan árthatnak az egészségnek, s nem feltétlenül mutatnak jó eredményeket. Ha alkalmazni szeretnénk őket, fontos kikérnünk orvosunk véleményét.
 
6.Tévhit: együnk kevesebbet és mozogjunk többet. Számos tanulmány kimutatta, hogy kiegyensúlyozottságra szükség van, ha egészségesen akar fogyni valaki. A több kalória elégetése fontos a zsírvesztéshez, ezért sokan automatikusan azt hiszik, kevesebbet kell enni és többet mozogni. A fogyáshoz vezető útnak azonban tartós módszereken kell alapulnia – legyünk tudatosabbak ételválasztásainkkal, de ne együnk kevesebbet, mert a mozgást sem fogjuk bírni!
 
7.Tévhit: a fogyás csak akaraterő kérdése. Ez az állítás sem feltétlenül állja meg a helyét. Valóban fontos az akaraterő, de észben kell tartani, hogy az elhízás egy összetett rendellenesség, s számos tényező játszik benne szerepet: genetika, biológia, környezeti hatások, melyek mind befolyásolják a testsúlyt.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.