2014. 04. 12. - 09:00

A bemelegítés élettani hatásai

A bemelegítés élettani hatásai

A bemelegítés gyakorlatokat már a legtöbben kívülről tudjuk, de ezúttal ismerjük meg az élettani, egészségtani hatásait is.

Bemelegítés a Nike futóklubban (videó forrása: www.youtube.com)

 

Vérnyomás megemelkedése

Az bemelegítés során jelen lévő enyhe terhelés során is megemelkedik pulzusunk, mely hozzájárul testünk terhelésre való felkészítéséhez. A bemelegítés alkalmával elért pulzusemelkedés biztosítja a vérnyomás fokozatos emelkedését a nagyob terhelés előtt.

Oxigén

A fokozódó vérellátásnak köszönhetően az oxigén felvétel és szállítás is egyenes arányban fokozódik, mely nagyobb mértékű teljesítmény elérését teszi lehetővé.

 

A bemelegítés minden terhelés előtt fontos

 

Ízületek nedvtermelésének fokozódása

Az ízületek átmozgatásával, állapotuk megváltozik, aktivizálódnak. A létrejövő ízületi állapot a fokozott fizikai terhelés elviselésére alkalmassá válik, a termelődött plusz ízületi nedvnek köszönhetően pedig az ízületi felszínek könnyebben mozdulnak el egymáson elkerülve ezzel a kopást, repedést vagy az esetleges sérüléseket.

Izmok bemelegedése

Az izmok bemelegítésével fokozódik a vérellátás, melynek következtében a szövetek hőmérséklete is megemelkedik rugalmasabbá válva ezáltal.

 

(SJ)

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.