2020. 12. 18. - 11:00

A cukros italok hormonokra gyakorolt hatása hízást okozhat

A cukros italok hormonokra gyakorolt hatása hízást okozhat

Ha nem mondjunk le a cukros üdítőkről, szörpökről, könnyen lehet, hogy semmit nem ér majd a fogyókúránk – sugallja egy új kutatás.

A cukros üdítők fogyasztása jóval többet árthat, mint hogy plusz kalóriákkal lát el bennünket. Egy új kutatás rávilágított, miért lehetnek ezek az italok az elhízás vezető okai.
 
A cukorral édesített ital számos fiatal és felnőtt esetében a hozzáadott cukor legnagyobb kalóriaforrásának számít, mivel sokan gyakran kortyolgatják a különféle üdítőket.
 
A kutatók most rámutattak: ezek az italok gátolják az éhséget csillapító hormonokat is, melyek szabályozzák az étvágyat.
 
A cukros üdítők a hormonokra is hatással vannak
A cukros üdítők a hormonokra is hatással vannak
 
„Vizsgálatunk során kiderült, hogy amikor a fiatal felnőttek szacharózt tartalmazó italokat fogyasztottak, szervezetük alacsonyabb mennyiségben termelt étvágyszabályozó hormont, mint amikor glükózt tartalmazó italokat ittak – utóbbi a fő cukortípus, mely a véráramban kering” - mondta dr. Kathleen Page, cukorbetegségre és gyermekkori elhízásra szakosodott orvostudományi docens a Dél-Kaliforniai Egyetem Keck Orvostudományi Karáról.
 
A vizsgálatban 69 felnőtt vett részt, 18 és 35 év közöttiek – a tanulmány során az egyik csoport szacharózt, a másik glükózt tartalmazó italokat kapott két külön esemény alkalmával. A szacharóz cukornádból vagy cukorrépából származó glükóz és fruktóz kombinációja, míg a glükóz megtalálható a mézben, a szőlőben, a fügében és a szilvában is.
 
A vizsgálatban résztvevőktől vért vettek, 10, 35, illetve 120 perccel azután, hogy megitták az italokat. Kiderült: amikor a szacharózosat fogyasztották, szervezetük alacsonyabb mennyiségű, étvágyat elnyomó hormont termelt, mint amikor ugyanannyi glükózos italt ittak meg.
 
A kutatók azt is megállapították, hogy az olyan tényezők, mint az alanyok neme és testtömege nem befolyásolták, milyen hatással vannak e különböző típusú cukrok a hormonokra.
 
Példának okáért az elhízott embereknél, illetve azoknál, akiknek alacsonyabb volt az inzulinérzékenysége, kisebb mértékűnek bizonyult az éhséget elnyomó hormonok növekedése, amikor szacharózzal édesített italt ittak, mint amikor glükózosat.
 
A tanulmányt a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism közölte.
 
A kutatások nem arra akarnak utalni, hogy érdemes egyik édesített italról a másikra váltani – sokkal inkább arra, hogy azokról érdemesebb leszokni. A szódavíz egy kevés gyümölcslével, vagy citrommal, lime-al, naranccsal ízesítve kitűnően helyettesíti az üdítőket, jobb szomjoltó és még egészséges is.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.