2018. 02. 04. - 15:34

A gének is közrejátszanak az elhízásban

A gének is közrejátszanak az elhízásban
Az úgynevezett Plexin D1 gén nagy hatással bír arra, hogy valaki körte vagy alma testalkatú. Ez a felfedezés nagyban segítheti az orvosok munkáját. 

 

Hosszú évek óta kutatják a szakemberek, hogy mi okozhat elhízást. Nemrégiben rájöttek, hogy az alma alkatú emberek leginkább deréktájra híznak, míg a körte formájúak a csípő környékére szednek fel plusz súlyt. Azoknál, akik a hasukra híznak inkább nem csak esztétikailag rosszabb, de akár súlyosabb következményei is lehetnek. Az itt létrejövő zsírraktárak ugyanis a belső szerveket is érintik, amelyek felboríthatják a hormonháztartást és a vérkeringést is. 
Az alma alkatúaknak magasabb a szívbetegség, a stroke és a cukorbetegség kialakulásának a veszélye. 
 
A gének is közrejátszanak az elhízásban
 
A tudósok a kutatásikat halakon végezték el, ahol megfigyelhető volt, hogy ahol hiányzik a Plexin D1 gén, ott derékben sokkal karcsúbbak és az emberi körte formának megfelelően szedik fel a súlyt. Ráadásul még a cukoranyagcseréjük is jobb volt. Ez a gén pedig az embereknél is hasonló szerepet tölt be. A kutatás ellenére fontos az egészséges életmód és a rendszeres testmozgás, amellyel megelőzhetőek a betegségek és az elhízás.
 
N.O.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.