2013. 09. 07. - 08:00

A hatékony fogyókúra alapelvei I.

A hatékony fogyókúra alapelvei I.
Sokan sokféle diétába, fogyókúrába kezdenek bele hol kisebb, hol pedig még kisebb sikerrel. De ha ezeket az alapszabályokat betartod, biztos lesz a tartós siker!
Be kell látni, hogy a divathullámokon érkező villámdiéták csak felületes megoldást jelentenek. Ezen diéták esetében a súlyveszteség nagyrészt a víz és gyomortartalom kiürüléséből adódik, pedig a cél a zsírból való fogyás. A valós zsírból való fogyáshoz viszont meg kell érteni pár alapvető dolgot, amely nélkül nem lehet sikereket elérni ezen a téren.

1. Napi kalóriaigény meghatározása

Az interneten számos kalkulátort találhatunk, mely a magasságunk, súlyunk és korunk megadásával segít kiszámolni azt a kalóriamennyiséget, amelyet a szervezetünk naponta a puszta létezésével felhasznál. Fogyáshoz ennek az értéknek a tartós 200-250kcal közötti csökkentésére kell törekedni. Ehhez fog még pluszban hozzájárulni a sporttal elégetett kalória.

kalóriaszükséglet

Megközelítőleges napi kalóriaszükséglet nők számára


2. Megfelelő tápanyagok aránya

Fogyókúra során a szénhidrát és zsír csökkentésére törekszünk leginkább. A szénhidrátok esetében ügyelnünk kell a rosttartalomra és arra, hogy teljes kiőrlésű legyen, hiszen így tovább biztosítja a telítettség érzését (pl: zabpehely). Fogyasztását legfőképp a délelőtti és kora délutáni időszakra érdemes időzíteni, ideális esetben reggel ehetünk belőle a legtöbbet és a nap folyamán, olyan szinten kell csökkenteni, hogy az esti étkezésnél teljesen kimaradjon.
A zsírt az egész nap folyamán minimalizálnunk kell, amikor pedig használunk érdemes növényi eredetű egészségünkre jótékony hatással lévő hidegen sajtolt olajokat használni. Ezeket telítetlen zsíroknak nevezzük, melyeket olajos magvakban is megtalálhatjuk és kis mennyiségben szüksége van rá a szervezetünknek még fogyókúra idején is.

tápanyagok

Fontos a tápanyagok megfelelő eloszlása

A fehérjebevitelre szintén fokozottan ügyelni kell, ám itt arra, hogy elérjük a napi kitűzött mennyiséget, ami nem is olyan könnyű. A megfelelő mennyiségű fehérjebevitel megőrzi az izmokat, melynek következtében a fogyás nem izomból, hanem zsírból következik be. Erre a legalkalmasabbak a sovány húsok, túró, tojás és magas fehérjetartalmú zöldségek. Valamint vacsora gyanánt egy jól megválasztott fehérjepor is hozzájárulhat a fehérjebevitelünkhöz.

(SJ)

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.