2010. 11. 26. - 19:33

A kenyér és a fogyókúra

A kenyér és a fogyókúra
Együnk vagy ne együnk kenyeret a fogyókúra alatt? Ez a kérdés folyamatos vita és lelkifurdalás tárgya a fogyni vágyó emberek körében. A közhiedelem úgy tartja, hogy a kenyér és tészta az, ami igazán hizlal, és ezt a nézetet erősíti több, szénhidrátszegény étrend magyarázata is.
A kenyér és a fogyókúraFogyókúra esetén célszerű előnyben részesíteni azokat a szénhidrátokat, melyek lassabban szívódnak a vérbe, így nem okoznak ugrásszerű inzulinszint változásokat, mert ezzel tudjuk kedvezően befolyásolni az éhségérzet alakulását. Erre a célra kíválóan megfelelnek a teljeskiörlésű lisztből, graham lisztből készült kenyerek, melyben a liszt szemcsemérete nagyobb a finomliszténél, valamint tartalmazzák a korpát is. A korpa csak akkor tudja betölteni "béltakarító" szerepét, ha durvább szemcseméretű. Ezen kívül a teljeskiörlésű lisztek beltartalmilag is értékesebbek, mert benne van a búzacsíra  ásványianyag (kálium, kalcium, foszfor, magnézium, cink, mangán), folsav-, B1-, B2-vitamin tartalma is.

A kényérből a táplálkozás során felvett diétás rostok hatására az energiafelvétel, továbbá a zsírsavak és az epesavak adszorpciója is csökken. Nagyon gyakori betegségek is megelőzhetők segítségével, mint pl.:Fogyókúra

- kóros szénhidrát-anyagcserezavar,
- magas koleszterin szint,
- magas vérnyomás,
- elhízás.

Azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak hántolatlan gabonából készült ételeket, csökken a cukorbetegség kialakulásának a rizikója is. Ehhez azonban naponta legalább 3 szelet jó minőségű, valóban teljeskiörlésű lisztből készült kenyeret kellene elfogyasztani. Aki nem kedveli a barnakenyér ízét, az nyugodtan kipróbálhatja pirítva, vagy akár melegszendvicsként is.

A hasra történő elhízás, a magas vérzsír-szint, a "jó"-koleszterinszint csökkenése, magas vérnyomás tekinthetők a cukorbetegség kialakulásának első figyelmeztető jeleként is. Túlsúly esetén "divat" kerülni a szénhidrát tartalmú ételeket, ezzel valóban javítani lehet az inzulinérzékenységen. De a szénhidrátra a szervezetnek - különösen az agynak - szüksége van, ezért nem mindegy, hogy milyen szénhidrátot fogyasztunk. A kedvező szénhidrátfogyasztási szokások kialakításában nagy segítségünkre vannak  a jó minőségű, teljeskiörlésű lisztből készül kenyerek és pékáruk, melyeket hiba lenne étlapunkról száműzni.
Forrás:  www.fogyokura-tipp.blog.hu



Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.