2022. 05. 23. - 14:00

A vegán étrend jó módszer a fogyásra?

A vegán étrend jó módszer a fogyásra?

A szigorú vegetáriánus étrendre váltás hatékony módszernek tűnik a fogyásra – állapították meg a kutatók. Azok ugyanis, akik így ettek, többet fogytak egy meghatározott idő alatt.

Úgy tűnik, nem rossz ötlet átállni a vegán étkezésre, mivel az igen hatékony a fogyás elérésében. A növényi alapú étrendet követők nagyjából 7,7 kilót veszítettek azokhoz képest, akik átlagosan táplálkoztak – mutatott rá egy új tanulmány.
 
A kutatók a magyarázatot is tudni vélik. Eszerint a vegán étrend kevesebb zsírt és több rostot tartalmaz - az eredmények egyébként összecsengnek a vegánok körében végzett korábbi tanulmányokkal.
 
A vegán étrend jó módszer a fogyásra?
A vegán étrend jó módszer a fogyásra?
 
„Ezeknek az embereknek általában alacsonyabb a testtömeg-indexük (BMI-jük) és alacsonyabb az anyagcsere-betegségek kockázata a mindenevő étrendet folytató kontroll alanyokhoz képest. A különbségek azoknál a vegánoknál a legjelentősebbek, akik minimálisra csökkentik az állati termékek bevitelét” – mondta dr. Ian Johnson, a norwichi Quadram Intézet munkatársa.
 
Hozzátette: a vegán étrend viszonylag rövid időn belül fontos egészségügyi előnyökkel járhat.
 
„A vegán étrend legalább 12 hétig tartó betartása klinikailag jelentős súlycsökkenést és a vércukorszint javítását eredményezheti” – jegyezte meg Anne-Ditte Termannsen, a koppenhágai Steno Diabetes Center munkatársa.
 
L.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.