2012. 12. 31. - 14:44

Alacsony szénhidráttartalmú fogyókúra

Alacsony szénhidráttartalmú fogyókúra
Norbi Facebook oldalán érdekes összefoglaló jelent meg.

Norbi Update TV - Ízelítő a Duci Tréning DVD első kiadásából
videó forrása: youtube - norbiweb

Schobert Norbi Facebook oldalán érdekes fogyókúrás összefoglaló jelent meg a szénhidrátcsökkentett étkezésről. A hátrányokat is olvashattuk, sőt megtudhattuk, milyen mellékhatásokkal számolhatunk a fkúra elején. De mindenre van megoldás. Erre is. A cikk végén találjátok meg!

A nagyon alacsony szénhidráttartalmú („low carb", Dukán, Atkins) diéta lehetséges mellékhatásai

A hagyományos „vegyes" táplálkozásról történő áttérés a szervezettől alkalmazkodást kíván, aminek kellemetlen hatásai is lehetnek. Különösen maximum 50 gramm alatti szénhidrát bevitelre történő áttérés okozhat pl. kínzó fejfájást, ami jellemzően 3-7 napig tart. Fejfájással főként a low carb diéta első napjaiban kell számolni.


A folyadékhiányt súlyosbíthatja a szénhidrátmegvonás vizelethajtó hatása is, mely egyben sóveszteséget is okoz. A low carb diéta első napjaiban tehát bőséges vízbevitelt javaslunk, elegendő mennyiségű konyhasó bevitele mellett. A konyhasótól nem kell félni. A vérsavónk milliliterenként 135-145 millimol (grammban kifejezett atomsúly, vagy molekulasúly) mennyiségben tartalmaz nátriumot.

 

Ez egy 70 kg testtömegű egyén esetén annyit jelent, hogy szervezete negyed kilogramm vegytiszta konyhasót tartalmaz. Mint tudjuk az élet bölcsője a tenger. Ez a nátrium mennyiség (pontosabb nátrium bikarbonát) a vér vegyhatásának („pH" értékében) biztosításában életfontos szerepe van. A vese kanyarulatos csatornái, egy mellékvese hormon segítségével (aldoszteron) a nap 24 órájában azon dolgoznak, hogy minél több nátriumot konzerváljanak és minél több káliumot válasszanak ki.

 

A kálium szérumszintje ui. mindössze 4-5 mmol/liter. Efelett már szívritmus-zavart, 7 felett pedig szívmegállást okoz(ez a gyakorlatban idült veseelégtelenségben szokott előfordulni, ritkán egyéb okból. Akik a folyadékhiányt nátriummentes folyadékkal próbálják pótolni, könnyen vízmérgezést idéznek elő fejfájással, hányással, hasmenéssel, hasi görcsökkel, epilepsziás rohammal, kómával esetleg halállal. A túlzott nátriummegvonás, túlzott káliumbevitel csak meghatározott körülmények között célszerű. A low carb diéta nem tartozik ezek közé.

 

fotytatjuk!

 

Forrás: Norbi Update Facebook oldalán megjelent cikk tartalma

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.