2010. 10. 04. - 06:00

Az élelmiszerekben elrejtett cukrokról

Az élelmiszerekben elrejtett cukrokról
Számos termék tartalmaz rejtett cukrot - és habár a fogyasztó azt hiszi, hogy nem eszik sok cukrot - mely igaz lehet a közvetlen cukorfelhasználásra - az egyéb készételekkel, vagy termékekkel mégis jelentős mennyiségű cukrot vesz magához naponta.
édesített termékekSzámos termék tartalmaz rejtett cukrot - és habár a fogyasztó azt hiszi, hogy nem eszik sok cukrot - mely igaz lehet a közvetlen cukorfelhasználásra - az egyéb készételekkel, vagy termékekkel mégis jelentős mennyiségű cukrot vesz magához naponta.
Ha valaki szeretne lefogyni, fontos tisztában lennie azzal, hogy mire is kell ügyelnie és mit kell figyelnie a termékek címkéin. Jó ha tudja, hogy mik azok az „álnevek” melyek mögé a különböző cukrokat elbújtatják. Nézzünk néhányat ezek közül:
árpamaláta
nádcukor
barnacukor
dextróz
fruktóz (gyümölcscukor)
glükóz
invertcukor (répacukorból speciális eljárással kivont cukorfajta)
juharszirup
kukoricaédesítő
kukoricaszirup
laktóz (tejcukor)
magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup
maltóz
mannitol
méz
szorbitol
szorgum
szőlőcukor
szőlőédesítő
szukróz
Általános szabályként érdemes megjegyezni, ha az összetevő vége „-óz”-ra végződik, akkor az elnevezéssel a cukor valamelyik fajtáját tüntetik fel a címkén.
A vásárlás során érdemes a címkéket figyelni, néhány fontosabb dologra szeretném a figyelmet felhívni:
•    a legtöbb dobozos gabonapehely és müzli is tele van cukorral, vagy gyümölcslével édesítik, ami a természetes cukrok koncentráltabb formája, de igen gyakori még szukróz, fruktóz és maltóz alkalmazása is,
•    a "zsírszegény" termékek nagy részébe tesznek cukrot, hocukorgy kompenzálják a zsírok eltávolításával keletkező íztelenséget,
•    gyakran a termék összetevői között a mézet szerepeltetik, ami szintén a cukor egyik koncentrált formája,
•    fánkok, szirupok nagyon magas cukortartalmúak,
•    gyümölcsjoghurtokban szintén sok cukrot használnak ízesítésre, vagy gyümölcslé koncentrátumot,
•    a 100%-os gyümölcslevekben az ízhatás fokozására alkalmaznak cukrokat,
•    sok előrecsomagolt rizses ételbe is cukrot tesznek,
•    ugyanez vonatkozik pl. a készen kapható krumplipürére, tésztafélékre, hal- és hamburger ízesítőkre, és szószokra,
•    a legtöbb kész hot dog, löncshús, grillcsirke és sonkaféle tartalmaz cukrot,
•    a legtöbb paradicsomszósz, és egyéb készen kapható szósz, majonéz, mustár is cukorral készül.
A lista közel sem teljes és arra szeretném a figyelmet felhívni vele, hogy aki szeretne lefogyni, az figyelje a termékek címkéit és ne sétáljon gyanútlanul a gyártók csapdájába. A túlízesített, édesített termékek elfedik a természetes ízeket, leépítik az egészséges ízérzékelést és az adott termékből felesleges túlfogyasztásra ösztönöznek, vagy ne adj isten ételfüggőséget is okozhatnak!
Forrás: www.fogyokura-tipp.blog.hu



Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.