2020. 12. 04. - 11:50

Az életkor nem akadály a fogyásban

Az életkor nem akadály a fogyásban

A túlsúly leküzdéséhez nem kell fiatalnak lenni – állítják a kutatók. Egy új tanulmány szerint 60 felett is jelentős mennyiségű kilótól lehet megszabadulni.

Nem igaz, hogy az életkor akadályozza a hatékony fogyást – kutatók egy új tanulmány keretében rámutattak: 60 éves kor felett is lényeges mennyiségű feleslegtől lehet megválni, ugyanúgy, ahogy fiatalabb korban – életmód-változtatással.
 
Az elhízás manapság járványméreteket öltött a világban - sok idős ember is kórosan elhízott. Ez pedig komoly egészségügyi kockázatoknak teszi ki őket. Az elhízással több mint 50 társ-betegség jár együtt, így a diabétesz, a depresszió és a szorongás, illetve az osteoarthritis és egyéb mozgásbeli problémák, a korai halálról nem is beszélve.
 
Sokan úgy tartják azonban, hogy 40 éves kor felett már egyre nehezebb elérni a célt, ha fogyásról van szó.
Egy új tanulmányból nemrég kiderült: az életkornak nincs jelentősége a sikeres fogyás szempontjából.
 
Az életmódváltoztatás az idősebbek esetében is beválik
Az életmódváltoztatás az idősebbek esetében is beválik
 
A Warwicki Egyetem, valamint a Coventry és Warwickshire (UHCW) NHS Trust Egyesült Királyságbeli kutatói felfedezték, hogy a túlsúlyos páciensek ugyanúgy jelentős kilómennyiséget adtak le, mint fiatalabb társaik, csupán az életmódjuk megváltoztatásával. Eredményeiket a Clinical Endocrinology lapban közölték.
 
A fogyás minden életkorban fontos
 
A kutatók szerint a kilók leadása minden életkorban lényeges - ám ahogy öregszünk, nagyobb valószínűséggel alakul ki az elhízással összefüggő társbetegség. Cselekedni kell tehát.
 
A szakemberek a vizsgálat céljából véletlenszerűen választottak ki 242 beteget, akik 2005 és 2016 között vettek igénybe egy elhízással kapcsolatos szolgáltatást. Összehasonlították a két csoportot: egyikbe a 60 éves kor alattiak, a másikba a 60-78 év közöttiek tartoztak. A kérdés az volt, mekkora fogyást érnek el.
 
Az életmódot érintő beavatkozást megelőzően minden páciens testtömegét megmérték, majd mindkét csoportban kiszámították a testtömeg csökkenését. A két csoport súlycsökkenése statisztikailag egyenértékű volt - a 60 évesek és ennél idősebbek átlagosan 7,3 százalékkal mérsékelték testsúlyukat, szemben a 60 év alattiakkal, akiknél 6,9 százalékos volt a testsúlycsökkenés.
 
A kórházi program csak az egyes betegekhez igazított életmódbeli változásokat alkalmazta, koncentrálva az étrendi változásokra, a pszichológiai támogatásra és a fizikai aktivitás ösztönzésére. Többségük kórosan el volt hízva, s ebből a súlyból sikerült jelentős mennyiséget lefaragni.
 
Az egészséges súly a közérzetet nagymértékben befolyásolja, s igen fontos az egészséges öregedés elősegítése érdekében, ezért érdemes tenni érte.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.