2020. 10. 29. - 12:45

Csak óvatosan! - Ezt teszi a drámai fogyás a szervezettel

Csak óvatosan! - Ezt teszi a drámai fogyás a szervezettel

A drámai fogyás bizonyos körökben elfogadott – például a színészvilágban, ahol szerepek kedvéért rövid időn belül átváltoznak a sztárok. A gyors fogyásnak azonban komoly veszélyei lehetnek.

Talán már nem számít újdonságnak, ám nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha le szeretnénk adni felesleges kilóinkat, azt elsősorban életmódváltással érdemes megtennünk.
 
Sajnos, még mindig sokan szavaznak a drámai fogyásra. Vagy azért, mert a kitűzött cél – például egy rendezvény – időben közel van, vagy mert például egy szerepre készülnek, s rövid időn belül le kell faragniuk jó pár kilót. Ezeket az akciókat követően általában annyit fogynak, hogy szinte felismerhetetlenné válnak.
 
Ám ezekben az esetekben az emberek többnyire hamar vissza is híznak és ez cseppet sem egészséges.
 
De lássuk, miért olyan egészségtelen a gyors fogyás? Különösen az anyagcserére nézve veszélyes, sőt, inzulinrezisztenciát kockáztatunk vele, amely a diabétesz előfutára.
 
Veszélyes a drámai és gyors fogyás
Veszélyes a drámai és gyors fogyás
 
Jade Teta, PhD, integratív orvos és természetgyógyász, az észak-karolinai Winston-Salemben ezzel kapcsolatban megjegyzi: egyáltalán nem egészséges éheztetni magunkat, ráadásul szinte elkerülhetetlenül visszahízzuk a súlyunkat.
 
„Ha kevesebbet eszünk és többet edzünk, annál inkább az éhezés állapotába taszítjuk a szervezetünket. Ez stresszt jelent a test fiziológiájára nézve, különösen, ha végletesek vagyunk – emelte ki a szakember. - Olyan mechanizmusokat indítunk el, amelyek szinte biztosítják, hogy az összes súlyt visszahízzuk, sőt még többet, s kevesebb izomtömeggel rendelkezzünk, mint amivel elkezdtük az egészet.”
 
Mindez azt jelenti: amint ennek eredményeként az anyagcsere sebessége lelassul, visszahízunk, sőt többet szedünk fel, lényegében az inzulinrezisztencia állapotába taszítva magunkat.
 
Susan Davis orvos, amerikai endokrinológus hangsúlyozta: innentől kezdve ez a dolog a szokványos kérdéssé alakul, vagyis, mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Ha hízunk a hasnyálmirigyünk több inzulint termel, hogy kompenzáljon.
 
„A túl sok inzulin nem jó dolog - mondja Davis. - Ha túl sok a szervezetben az inzulin, akkor a rendelkezésre álló vércukrot használja és máshol tárolja, vagyis izomba vagy zsírba tolja át. Ha valaki ülő életmódot folytat, annál elsősorban zsírrá alakul”.
 
Az étrend és a testmozgás igen fontos eszköz az inzulinrezisztencia elleni küzdelemben, egyes esetekben azonban gyógyszer szükséges annak kontrollálásához.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.