2020. 08. 07. - 11:00

Csökkenti a szívbetegség esélyét a növényi eredetű fehérjékből álló étrend

Csökkenti a szívbetegség esélyét a növényi eredetű fehérjékből álló étrend

A magas fehérjetartalmú étrend, mely főként növényi forrásokra támaszkodik, csökkentheti annak esélyét, hogy valaki szívbetegségben haljon meg.

Érdemes sok növényi eredetű fehérjét fogyasztani, mert 10 százalékkal mérsékelheti annak valószínűségét, hogy szívbetegség miatt halunk meg – adta hírül egy tanulmány, melyet a JAMA Internal Medicine közölt.
 
Sőt, a növényi eredetű fehérjeforrások tojással helyettesítéséről is kiderült: a szívbetegség miatti halál rizikóját több mint 20 százalékkal csökkenti – állítják az amerikai Nemzeti Rák Intézet (NCI) kutatói.
 
„Adataink bizonyítékkal szolgálnak a növényi étrend kedvező szerepére nézve”– mondta el Jiaqi Huang, a tanulmány társszerzője, az NCI doktorandusza.
 
Előnyös a növényi eredetű fehérjék fogyasztása
Előnyös a növényi eredetű fehérjék fogyasztása
 
A növényi fehérjék elsődleges étrendi forrásai a kenyér, a gabonafélék, a tésztafélék, a diófélék, a bab és a zöld leveles zöldségek – hívják fel a figyelmet az Nemzeti Rák Intézet kutatói.
 
Ezekben az ételekben általában alacsonyabb a „rossz koleszterin” és a zsírtartalom, mint az állati eredetű élelmiszerekben, így például a vörös húsban és a baromfiban.
 
A tanulmányhoz a kutatók 416.104 felnőtt adatait elemezték, akiknek egészségét 16 éven át követték nyomon, 1995 és 2011 között.
 
A résztvevők körében a teljes fehérjéből származó napi energiabevitel aránya 15,3 százalék volt. A fehérjebevitel körülbelül 40 százaléka növényi forrásokból származott, a maradékot állati eredetű forrásokból szerezték be, köztük csaknem 20 százalékot tejtermékekből.
 
Amerikában a táplálkozási irányelvek „különféle fehérjetartalmú élelmiszereket, például tenger gyümölcseit, sovány húsokat és baromfit, tojást, zöld zöldségféléket - például bab és borsó -, valamint dióféléket, magvakat és szójatermékek fogyasztását javasolják - mondta Huang.
 
Ugyanakkor, az új felfedezéseket érdemes számításba venni az új irányelvek kialakításakor: kerüljön nagyobb hangsúly a növényi fehérjeforrásokra.
 
„Tanulmányunk azt mutatja, hogy az állati fehérjebevitel növényivel történő felváltása alacsonyabb általános halálozási kockázattal jár. Ez arra utal, hogy a növényi fehérjeforrások, mint például a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, a diófélék és a gabonafélék, az egészséges étrend egyik aspektusai, amelyek elősegítik a hosszú élettartamot” – mondta el a tanulmány társszerzője, dr. Demetrius Albane, az NCI vezető kutatója.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.