2014. 06. 28. - 09:00

Ebéd tápanyagarányok fogyókúrában

Ebéd tápanyagarányok fogyókúrában

A reggeli mellett az ebéd a legkiadósabb étkezésünk, így tápanyagtartalmának megoszlása kiemelt fontosságú.

A reggeli után az ebéddel jut szervezetünk nagyobb mennyiségű energiaforráshoz, ezért nem mindegy, hogy miből mennyit kap - mindemellett pedig arra is kell ügyelni, hogy beleférjen kalóriakeretünkbe.

 

Egy diéta során az ebédnek három fő komponensből kell állnia, melyek arányait több tényező is befolyásolhatja:

 

3 fő komponens:

 

Hús - fehérje

A hús, kiemelt fehérjeforrás mely esetében főként a zsírszegényebb szárnyas húsok ajánlottak és ebédnél az irányadó mennyiség 50%-a az összebéd mennyiségének. A fehérje sokáig látja el tápanyagokkal izmainkat, kalóriaértéke pedig alacsony. 

 

A húsok mellett, a hal is kiváló fehérjeforrás

 

Köret - szénhidrát

A köret, azaz a szénhidrát mennyisége függ a legnagyobb mértékben a befolyásoló tényezőktől, hiszen ezt akár 0-ra is lecsökkenthetjük ha aznap már sok szénhidrátot ettünk, vagy például este tervezzük az edzés, mely után szükséges a szénhidráttal történő visszatöltés is. A köret lehet rizs, krumpli, teljes kiörlésű tészta, kölesz, kuszkusz, hajdina stb. Irányadó mennyisége 25%.

 

A rizs az egyik legtökéletesebb szénhidrátforrás ebédkor

 

Zöldségek - rost

A zöldségek szinte minimális kalóriaértékükkel alkalmasak az ebéd térfogatának, mennyiségének növelésére, mely nagyobb mértékű telítettséget eredményez gyomrunkban is. Irányadó mennyiségük a köret fogyasztása esetében 25%, ellenkező esetben 50%.

 

A zöldségek magas rosttartalmuknak köszönhetően eltelítik gyomrunkat

 

Befolyásoló tényezők:

 

Fizikai aktivitás

Az aktív életmód több energiát igényel, így nagyobb mennyiségű táplálék mellett is képes a súlyvesztésre. Egyes diétázók az aktív és pihenő napjaikon eltérő kalóriakereteket szabnak meg maguknak.

 

Többi étkezés tápanyagaránya

A saját érkezésében mindenki maga tervezheti meg, hogy a nap során a napi mennyiségeket milyen arányban szeretné eloszlatni. Általános szabály azonban, hogy szénhidrátból és gyümölcsből délutánig folyamatosan csökkentve érdemes elfogyasztani a kiszabott mennyiséget.

 

(SJ)

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.