2014. 09. 13. - 08:00

Edzés utáni farkaséhség

Edzés utáni farkaséhség

Egy kiadós és fárasztó edzés után sokan érzik, hogy fel tudnák falni a hűtőt. Ezzel azonban akár az egész kemény munka elrontható.

Otthoni edzés (videó forrása: www.youtube.com)

 

A testmozgás utáni éhség természetes. Sportolás során kiürülnek izmaink glikogénraktárai és minden gyorsan felhasználható energiaforrás is a szervezetünkből. Ezek után a szervezetünk igényli az utánpótlást így ennek jeleit továbbítja agyunkba, azaz éhséget érzünk. Ebben az állapotban azonban nem mindegy, hogy mit eszünk hiszen szervezetünknek ebben az esetben létfontosságú, hogy gyorsan felhasználható energiához és tápanyagokhoz jusson.

 

Alapszabály:

Edzés után rögtön igyunk egy fehérjeturmixot, amely az izmaink regenerálódását segíti. A következő egy órán belül pedig fogyasszunk el egy teljes értékű étkezést.

 

Mit tartalmazzon egy teljes értékű étkezés?

Egy teljes értékű étkezés mind a három alapvető tápanyagból megfelelő arányokat tartalmaz: széhidrát, fehérje, zsír. Mindhárom komponens egyaránt fontos, mivel ebben az időszakban tudja a szervezetünk a leggyorsabban hasznosítani őket a felpörgött anyagcsere miatt. A legideálisabb választás csirke-marha-pulyka hús, körettel, amely lehet rizs, teljes kiőrlésű tészta, burglur stb.

 

Edzés után ne hagyjuk éhezni szervezetünket

 

Mit ne együnk edzés után?

Az előre ledolgozott kalóriák reményében ne kezdjünk el jól megérdemelt dőzsölésbe hatalmas, telített zsírokat tartalmazó vagy cukros ételekkel. Ezeket nem csak, hogy nem tudja kedvezően felhasználni szervezetünk, de még le is terheljük vele gyomrunkat. Célszerű már edzés előtt eltervezni és akár elkészíteni, hogy mit fogunk enni, így még véletlenül sem eshetünk kísértésbe.

 

(SJ)

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.