2020. 10. 02. - 12:00

Egy diéta, mely bizonyítottan segít

Egy diéta, mely bizonyítottan segít

Ha a jelenleg elérhető étrendeket nézzük, a bizonyítékok továbbra leginkább Beyoncé és Marco Borges vegán diétáját emelik ki. De mit kell tudni róla és hogyan működik?

Manapság számos diéta van a piacon, melyek közül mindenki válogathat. A Journal of General Internal Medicine szaklap a közelmúltban a legígéretesebbek közül válogatott, s meghatározta a győztes étrendet: egy vegán diétát, amellyel átlagosan 2,5 kilogrammal több adható le, mint a nem vegán étrendek esetében.
 
A második helyezettek a vegetáriánusok lettek, az összehasonlítás szerint ugyanis súlyuk 1,5 kilóval kevesebb volt, mint más diétázóké.
 
Egy valós ok áll amögött, hogy a vegánok több kilótól szabadulnak meg: feltöltik magukat rostokban gazdag ételekkel.
 
A zöldborsó és a teljes kiőrlésű termékek is igen hasznosak a rostdús táplálkozáshoz
A zöldborsó és a teljes kiőrlésű termékek is igen hasznosak a rostdús táplálkozáshoz
 
A tanulmány vezetője, Ru-Yi Huang megjegyezte: a sok rostot tartalmazó, teljes kiőrlésű termékek hatására a gyomrot hosszabb ideig telítettnek érezzük, s emiatt éhesek sem igazán vagyunk.
 
Ha szeretnénk kipróbálni a vegán étrendet, igencsak javasolt a rostban gazdag élelmiszerekre koncentrálni – emellett pedig a fehérjét is nagy mennyiségben tartalmazók a legjobbak.
 
Így például a zöldborsó – 1 csészényi belőle 8 gramm fehérje, vagy a kendermag, melyből 3 evőkanálnyi 10 gramm fehérjével szolgál. A vesebabból 2 csészényi 26 gramm fehérjét tartalmaz.
 
Röviden és velősen tehát érdemes a rost- és fehéregazdag étrendekre szavazni, mert ezekkel nemcsak éhesek nem leszünk, hanem hatékonyabban fogyhatunk is.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.