2022. 08. 17. - 11:33

Éhségjelzést kezelő étrend segíthet a fogyásban

Éhségjelzést kezelő étrend segíthet a fogyásban

Az éhségjelzéseket kezelő étrend segít a súlycsökkenésben és az alacsonyabb súly fenntartásában – állítja egy új tanulmány.

Olyan súlycsökkentő program lehet igazán hatékony a fogyásban, amely az emberek éhségérzetére adott belső reakcióját hivatott megváltoztatni. Nemcsak a kilók leadásában lehet segítségünkre, hanem az egészséges testsúly megőrzésében is – mutatta ki egy közelmúltban megjelent tanulmány.
 
A JAMA Network Open-ben közzétett adatok alapján nagyjából 2,26 kilót adtak le azok a tanulmány-alanyok, akik az úgynevezett Jelzések Szabályozása (Regulation of Cues) megközelítésben vettek részt – ennek célja megtanítani az embereket, hogyan reagáljanak a természetes étkezési jelzésekre, ne pedig a kalóriákra összpontosítsanak.
 
Akik hagyományosabb étrendet követnek és az egészséges táplálkozási magatartásra ösztönöznek, körülbelül 4,3 kilót adtak le, de háromszor nagyobb valószínűséggel kapja el őket az étkezési kontroll elvesztése, vagy idővel feladják a szabályok betartását - mondták a kutatók.
 
Van, aki nem tud ellenállni - Éhségjelzést kezelő étrend segíthet a fogyásban
Van, aki nem tud ellenállni - Éhségjelzést kezelő étrend segíthet a fogyásban
 
„Eredményeink azt sugallják, hogy az étvágygerjesztő mechanizmusok - amelyeket a Jelzések Szabályozása program megcéloz -, különösen kritikusak lehetnek azoknál az egyéneknél, akik nehezen állnak ellen az ételeknek” - mondta a tanulmány szerzője, Kerri N. Boutelle, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem közegészségügy professzora.
 
Hozzátette: azok, akiknek segítségre van szükségük a fogyásban, igénybe vehetik ezt a programot, amennyiben az ún. viselkedési fogyás nem vált be számukra, illetve úgy érzik, nehezen tudnak nemet mondani az evésre vagy ha soha nem érzik jóllakottnak magukat.
 
A viselkedési fogyókúrás programok - mint például a kalóriaszámlálás -, az elsőszámú súlycsökkentő megközelítés, legalábbis Amerikában – véli Boutelle kollégáival.
 
A kutatások szerint azonban nem mindenki reagál ezekre a megközelítésekre és sokan visszanyerik az elvesztett súlyt.
 
A Jelzések Szabályozása kezelés célja megerősíteni a sóvárgás-toleranciát, vagy gátolni az ízletes ételek fogyasztását, amikor az ember fizikailag nem éhes.
 
Az ízletes ételek nagy mennyiségű cukrot vagy zsírt tartalmaznak, további sóval és egyéb ízesítőkkel megspékelve. Céljuk az agy jutalmazási rendszerének stimulálása, ezért különösen nehéz nekik ellenállni – mondták a kutatók.
 
Azoknak, akik fogyni szeretnének, a kilók leadása különösen nagy kihívást jelenthet mind az örökletes, mind pedig a környezeti és egyéni tényezők miatt.
 
A fenti vizsgálatban 271, 18 és 65 év közötti felnőtt vett részt, 26 csoportos kezelésen, 12 hónapon keresztül – ezek során hetente legalább 150 perc közepes vagy erőteljes intenzitású fizikai tevékenységet kellett végezniük.
 
Az alanyok egy részét viselkedési súlycsökkentő programmal kezelték, előírt diétával, korlátozott kalóriatartalmú ételekkel, míg másoknak a jelzések szabályozása tréninget is biztosítottak a kutatók.
 
A fogyást 24 hónap után mindkét csoportban ellenőrizték. Az adatok azt mutatták, hogy azok az emberek, akik részt vettek a Jelzések Szabályozása edzésen, stabilizálták és megtartották súlyukat, míg a többi csoportban levők visszaszedték a kilókat.
 
A Jelzések Szabályozását egy másik randomizált klinikai vizsgálat keretében - Solutions for Hunger and Regulating Eating néven -, valamint a San Diego-i Egyetem Egészséges Táplálkozási és Tevékenységkutató Központjában kínálják a kutatók.
 
„Vannak emberek, akik nagyon érzékenyek az ételre, nem tudnak ellenállni neki és/vagy nem képesek abbahagyni az ételről való gondolkodást” - mondta Boulette.
 
Megjegyezte: a viselkedési fogyás képességei nem elegendőek ezeknek az egyéneknek, ezért a kutatók alternatív megközelítést terveztek ezen klinikai szükséglet kezelésére.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.