2022. 01. 25. - 11:20

Evés napi egyszer – hogyan működik?

Evés napi egyszer – hogyan működik?

Nem kevesen tették magukévá ezt a menetrendet: a napi egyszeri étkezésen alapuló diéta sokaknak beválik. De pontosan mit kell tudni róla?

Egyre inkább előtérbe kerül az időszakos böjt, ahogy a tudomány feltárja a fogyás és a fizikai jóllét előnyeit.
 
Az étkezések közötti idő meghosszabbítása jelentős hatással van az agyra és sokkal jobbá teszi a szervezet működését. Az egyik időszakos típus az egész napos böjt, napi egy étkezéssel, melynek neve OMAD diéta (One Meal A Day – vagyis napi egy étel)
 
Az OMAD szakaszos böjt ütemezése a 23:1 koplalási arányt célozza meg, mely lehetővé teszi, hogy szervezet a nap 23 órájában élvezze a böjtölő életmód előnyeit.
 
Ha fogyni igyekszünk és mentálisan szívósabbak szeretnénk lenni, valamint leegyszerűsíteni az étkezéssel töltött időt: a napi egyszeri evés lehet a titka a továbblépésünknek.
 
A szervezet megfelelő működése arra épül, hogy felszívja az elfogyasztott táplálékot és szétterjessze a vitaminokat és tápanyagokat a testben.
 
Mennyire éri meg, hogy naponta csak egyszer együnk?
Mennyire éri meg, hogy naponta csak egyszer együnk?
 
A megfelelő étrend betartásával biztosítani kell az egészség megőrzéséhez szükséges tápanyagokat a test számára. Ez magában foglalja a napi néhány apróbb étel elfogyasztását is. Éppen ezért az orvosok azt javasolják, hogy naponta 5-6 alkalommal együnk az egészségesebb súly fenntartása vagy a fogyás érdekében.
 
Amennyiben csak egyszer eszünk egy nap, a szervezet mohóvá válik az élelmiszerekre és ásványi anyagokra, melyekre az egészség megőrzéséhez szüksége van. Megfosztjuk a testet az összetevőktől, amelyek lehetővé teszik a megfelelő működését.
Ennek következményeképpen olyan lesz, mintha állandóan éheznénk. Tehát amikor eszünk, úgy tűnik, hogy túlesszük magunkat.
 
Az OMAD nagyon intenzív időszakos böjt lehet, különösen ha most ismerkedünk vele.
 
Az, hogy a nap 23 órájában kerüljük az étkezést, többletidőt igényel.
 
Érdemes úgy bevezetni, hogy először egy rövidebb időszakkal kezdünk. Böjtöljünk napi 16-20 órát, majd folyamatosan haladjunk egészen a napi 23 órás böjtig.
 
Egyik nap a tesztelési időszak alatt is megpróbálhatjuk, hogy csak egyszer eszünk naponta. Mint minden böjttípusnál, kulcsfontosságú, hogyan reagál a szervezet és kristályosodik ki, mi működik nálunk.
 
A napi egyszeri étkezés a vércukorszint csökkenését okozza. Az alacsony vércukorszint extrém éhségérzetet vált ki, mely lehetővé teszi a túlevést vagy az egészségtelen és valóban hizlaló ételek fogyasztását.
 
Másik probléma a napi egyszeri étkezéssel az, hogy mérsékeli az anyagcserét. S mint tudjuk, minél gyorsabb az anyagcsere, annál nehezebb a fogyás. Így a szervezet lelassít, hogy megtartsa a benne lévő tápanyagokat és megpróbálja szétoszlatni azokat, mielőtt többet felszívna. Az elfogyasztott ételt zsírként lesz feldolgozva, ahelyett, hogy a nagyon szükséges energiává alakulna át.
 
A test azért reagál így, mert túlterhelt – vagyis, amikor tápláljuk, nem tudja, hogyan szerezze be a megfelelő tápanyagokat.
 
Azonnal tárolja az élelmiszert védőmechanizmusként, hogy megóvjon minket az éhenhalástól a következő étkezésig.
 
Látni fogjuk, mennyire káros lehet ez az egészségre és potenciálisan arra késztethet, hogy hízzunk a fogyás helyett.
 
Bebizonyosodott, hogy a legnehezebb a reggeli kihagyása. Valójában a kutatások azt is kimutatták, hogy azok, akik kihagyják a reggelit, általában nagyobb súlyúak, mint akik minden nap tápláló reggelit fogyasztanak.
 
Ha a szervezet felveszi a megfelelő táplálék-kiegészítőket és tápanyagokat, melyekre napi szinten szüksége van, nagyobb lesz az állóképessége, több zsírt fogyaszt és többet fogy, mint akkor, ha naponta csak egy étkezésünk van.  
 
Javasolt, hogy naponta kisebb, de egészséges étkezést válasszunk. Segít abban, hogy jól érezzük magunkat és jobban nézzük ki.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.