2021. 09. 03. - 11:05

Fogyás - Nem kell minden zsírt kiküszöbölni!

Fogyás - Nem kell minden zsírt kiküszöbölni!

Ha úgy véljük, meg kell szabadulnunk minden zsírtól az időszakos böjt-étrend során, gondoljuk át ezt újra! Nem minden zsír egészségtelen, az egészségesekre pedig kimondottan szükség van.

Amikor szeretnénk súlyt veszíteni, drasztikus módszerektől sem riadunk vissza a hatékonyság érdekében.
 
Az egyik étrend, amelyet sokan szívesen követnek, az időszakos böjt. A rendszeres, rövid távú böjtök vagy a korlátozott, illetve ételt egyáltalán nem fogyasztó időszakok az étkezési szokások részét képezik – ez a szakaszos böjt.
 
A legtöbb ember érti, hogy a szakaszos böjt fogyókúra a zsírok csökkentését is megköveteli, ám hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nem minden zsír egyforma.
 
A fogyásra vágyók hajlamosak kerülni a zsírt, amennyire csak lehetséges, de ez nem helyes módszer.
 
Az egészséges zsírokra kimondottan szükségünk van
Az egészséges zsírokra kimondottan szükségünk van
 
Az egészséges zsírok ugyanis segíthetnek a fogyáshoz vezető úton. Az étrendben található bizonyos zsírok miatt telítettnek érezhetjük magunkat, s egyszerűbbé válik az alacsony kalóriatartalmú, egészséges táplálkozás.
 
A zsírnak számos szerepe van a szervezetben. Súlytól és fitnesscéloktól függetlenül egy hosszú távú, tápláló étkezési tervnek tartalmaznia kell étkezési zsírokat.
 
A szakaszos böjtölésnél tápanyagban gazdag ételek felvételére kell összpontosítanunk. A magas kalóriaindexű élelmiszerek - például avokádó, zsíros hal, tojás, sajt, tej, diófélék és magvak - mind jók,  nem szabad teljesen eltávolítani a zsírokat az étrendből!
 
Amennyiben fogyás a célunk, helyettesítse azokat egészséges zsírokkal. Bizonyos zsírban oldódó vitaminok (például A-, D-, E-, K-vitamin) zsíros molekulákat igényelnek a testben való, megfelelő felszívódáshoz.
 
Az egészséges zsírok jót tesznek a szervezetnek és jótékony hatással vannak az egészségre nézve. Az egészséges zsírokban gazdag élelmiszerek nagyon kielégítőek, segítenek, hogy telítettnek érezzük magunkat és hosszabb idő, mire megemésztjük őket. Azaz, a sóvárgás nagymértékben csökkenthető.
 
Ha minden zsírt kiiktatunk az étrendünkből, egy ideig talán fenntarthatjuk ezt az állapotot, de a szervezet vágyni fog ezekre.
 
Az egészséges zsírok jó választások. Segítenek fogyni. A transz-zsírokkal vigyázni kell, mert nemcsak extrém mértékben egészségtelenek, de különféle káros hatásokért is felelősek.
 
A legtöbb fogyasztásra kész vagy gyorséttermi étel sok transzzsírt tartalmaz, nagy mennyiségű fogyasztása megemeli a koleszterin-szintet és szívproblémákat okoz.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.