2021. 03. 19. - 10:24

Fogyókúra - Mikor csalhatunk az evéssel?

Fogyókúra - Mikor csalhatunk az evéssel?

Ha valaki diétázik, felmerülhet benne, hogy bár a szabályokat állandóan betartja, olykor belefér-e egy kis másfajta étel, egy kis „csalás” ebbe a menetrendbe. Lássuk a választ.

Kiben ne merülne fel fogyókúra esetén, hogy azt olykor megszegheti-e egy kis csalással? Aki fogyni szeretne, természetesen inkább a kalória- és szénhidrátszegény ételekhez ragaszkodik, de időnként egy-egy csábító falatot szívesen megengedne magának.
 
Szakemberek szerint ennek is van ideje, ám nem mindegy, hogy mikor. Reggel ugyanis sokkal jobb ötlet csalni, mint este – ezt nevezik a kronobiológia hatalmának. A kronobiológia az emberi biológiai órák belső működésének tanulmányozása. Reggel a szervezetünk kétszer annyi kalóriát éget el, mint az esti órákban.
 
A glükózszint ugyancsak kétszer akkora emelkedést mutat, amennyiben este eszünk kalóriatartalmú ételt.
 
A test kétszer annyi kalóriát éget reggel 8-kor, mint este 8 órakor. Ez megmagyarázza a reggeli fontosságát is – mindig jobb enni reggelit, mint kihagyni azt, különösen, ha időhöz kötött étkezést folytatunk.
 
Fogyókúra - Lehet néha csalni, de inkább reggel tegyük ezt meg
Fogyókúra - Lehet néha csalni, de inkább reggel tegyük ezt meg
 
Fogyás esetén azt sem árt tudni, mennyire fontos, hogy mikor és mit ehetünk. Ha csalni szeretnénk az étellel, nem bűn kielégíteni egy sóvárgást, az viszont nem járja, hogy minden elénk kerülő dolgot összeegyünk.
 
A porció-kontroll igen fontos. Nemcsak segít kezelni a napi kalória-bevitelt, de sóvárgásunkat is kielégíthetjük anélkül, hogy bűnösnek éreznénk magunkat.
 
Ha megettünk egy csalásnak számító ételt és minimalizálni szeretnénk a zsírgyarapodást, csökkentenünk kell a glikogénkészleteinket. A glikogénkészletek cukrok a rendszerben, amelyek segítik a testet az energia elégetésében.
 
Amikor ezek a készletek tele vannak, a szervezet nem fog szénhidrátot tárolni testzsírként. Vagyis, minél többet égetünk el, annál több hely marad a csaló ételnek.
 
Tartsuk azonban észben: a legjobb módszer a fogyásra az, ha egészséges étrendet folytatunk és mozgunk.
 
Bár egyszer-egyszer beleeshetünk egy kis csalásba, jobb, ha reggel megesszük azt a nem megfelelő kategóriába tartozó finomságot.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.