2020. 11. 13. - 11:40

Fogyókúra relaxálás közben?

Fogyókúra relaxálás közben?

Többségünk a fogyást a testmozgással köti össze – mivel ez éget leginkább kalóriát. Egy új tanulmány szerint azonban más is segíthet: bizonyos gének manipulációját követően fogyni akár pihenés közben is lehet.

Az emberek többsége a testmozgást köti össze a fogyással – hiszen a mozgással sokkal több kalóriát égetünk el, mint ha csupán ülünk egész nap. Egy új tanulmány azonban rámutatott, hogy a fogyás érdekében tulajdonképpen mozognunk sem kell - egyszerűen meg kell változtatnunk egy genetikai „kapcsolót” a zsírsejtjeinkben.
 
Túlsúlyos emberekben a zsírsejtek arra vannak programozva, hogy felhalmozzák a zsírt annak elégetése helyett – ezt nevezzük lényegében lassú anyagcserének.
 
A jövőben a fogyás akár relaxálás közben is megvalósulhat
A jövőben a fogyás akár relaxálás közben is megvalósulhat
 
Azzal, hogy kiiktattak két zsírtárolással foglalkozó gént – az IRX3-at és az IRX5-öt -, a kutatók képesek voltak növelni a termogenezis sebességét, vagyis a folyamatot, amely a zsírt hőként égeti. A kísérletet laboratóriumi egerekkel végezték, olyanokon, amelyek genetikai hajlamot mutattak az elhízásra.
 
Azok az egerek, amelyeknek módosították a génjeit, nem változtattak az étrendjükön vagy a testmozgásukon, mégis a testzsírjuk felét elveszítették.
 
„Tanulmányunk bizonyítékot szolgáltat arra, hogy bizonyos speciális gének manipulációjának jelentős elhízás-ellenes hatásai vannak – mondta Melina Claussnitzer, a Beth Israel Deaconess Medical Center és a bostoni Harvard Medical School orvos-oktatója, vezető kutató. - Ez egy igen fontos megállapítás, mely feltárja, hogy a diéta és a testmozgás mellett az elhízás a sejtek szintjén bekövetkező változások következménye lehet.”
 
A kutatók hozzátették, hogy a felfedezés célzott gyógyszerekkel történő emberi alkalmazása sem lehet messze.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.