2014. 10. 03. - 08:00

Futás hatása az agyra

Futás hatása az agyra

A futásnak már számos jótékony hatásáról hallhattunk, az agyra gyakorolt hatása azonban némi újdonsággal is hathat.

Egy új tanulmány jelent meg egy amerikai fogyóiratban, melyben a kutatók arra próbáltak választ keresni, hogy milyen hatással van a futás az agyi működésekre.

 

Agyi felfrissülés

A mozgás köztudottan felfrissíti az agyat. Ennek oka, a megnövekedett pulzus miatt bekövetkező megemelkedett oxigénszint, mely az agyra kedvező hatássa van.

 

A futás felfrissíti az agyat és segíti az idegsejtképződést

 

Idegsejt képződés

A kutatók állatkísérletek során azonosítottak egy a szervezetben található fehérjét, mely az idegsejtek képződését támogatják. A speciális fehérjevegyület akkor képződött, amikor a kísérleti egerek kitartást igénylő testmozgást végeztek.

 

Étvágycsökkentés

A tanulmány során 19 és 26 év közötti nőket vizsgáltak, hogy milyen hatással van étvágyukra és sóvárgásaikra a mozgás. A kutatásban résztvevő nők több, mint 70% állította azt, hogy a rendszeres kitartást igénylő mozgás végzése következtében könnyebben ellen tudtak állni a csokoládé vagy akár a chips iránti sóvárgásuknak. A kutatók feltételezik, hogy az agyban van egy kulcsfontosságú terület, mely segít ellenállni annak az étel iránti vágynak, mely nem biológiai éhségből fakad. 

 

Egy kiadós futás után könnyebb ellenállni a finom csábításoknak

 

Ha valaki eddig úgy gondolta, hogy a futás pusztán zsírégetésre és kilók elvesztegetésére való, akkor nem ismerte a fent felsorolt kedvező agyra gyakorolt hatásait. Ezáltal a futás több területen is képes hozzájárulni a sikeres fogyókúrához. Továbbá, mivel diéta alatt az alacsony szénhidrátbevitel következtében sokszor csökken a koncentrációképesség a rendszeres mozgás ezen is segíthet.

 

(SJ)

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.