2021. 12. 09. - 10:50

Harmadára növeli az elhízás esélyét a bekapcsolt képernyő

Harmadára növeli az elhízás esélyét a bekapcsolt képernyő

A tévék, okostelefonok és lámpák fénye egyaránt megzavarhatja az alvást, rossz hatással van a hormonokra és az ember testsúlyára is – állapították meg a kutatók.

Nem árt tisztában lenni vele, hogy nem csupán a mozgásszegény életmód és az egészségtelen ételek növelik az elhízás esélyét.
 
Egy amerikai tanulmány rávilágított arra, hogy a tévéből, okostelefonból, lámpákból eredő fény megzavarhatja alvásunkat, aminek ártalmas hatása van kulcsfontosságú hormonjainkra és fizikai aktivitásunkra is ébredés után.
 
A tévéből, okostelefonból, lámpákból eredő fény megzavarhatja alvásunkat és elhízáshoz vezethet
A tévéből, okostelefonból, lámpákból eredő fény megzavarhatja alvásunkat és elhízáshoz vezethet
 
A kutatás közel 44 ezer nő bevonásával zajlott. Kimutatta, hogy azok a hölgyek, akik alvás idejére bekapcsolva hagyták a lámpát vagy a tévét, 33 százalékkal nagyobb valószínűséggel voltak elhízottak, mint azok, akik ezt nem tették meg.
 
A JAMA Internal Medicine szaklapban megjelent tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy éjszaka, alvás közben a mesterséges fénynek való kitettség jelentősen összefügg a súlyemelkedés kockázatával, sőt a rák kialakulásának rizikójával is.
 
A kutatás szerint különösen a televízióval vagy a szobában égő lámpával együtt alvás mutatott pozitív összefüggést az 5 kilogrammos vagy ennél nagyobb mértékű súlygyarapodással – összegezte a kutató.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.