2021. 01. 29. - 11:00

Hogyan együnk könnyű, mégis telítő vacsorát?

Hogyan együnk könnyű, mégis telítő vacsorát?

Annak, aki fogyni szeretne, célszerű könnyed vacsorát fogyasztania, mely nem tartalmaz sok kalóriát. Igen ám, de milyen lehetőségek vannak? Íme néhány tipp.

A fogyás érdekében a legtöbb ember szigorít az étrendjén – vagy más étkezési stílust választ. Egy biztos: a nagy, kalóriagazdag vacsorák nem illeszkednek a diétás életmódba.
 
Az ilyen ételek túlterhelik az emésztőrendszer és lelassítják az anyagcserét, mellyel nemcsak hízást, de fáradtságot is eredményeznek.
 
Az természetesen nem cél, hogy éhesen feküdjünk le aludni és nem is egészséges.
 
Lássuk, hogyan ehetünk könnyed, mégis telítő vacsorát.
 
Priya Kathpal táplálkozási szakember szerint az ideális vacsora rostban és fehérjében gazdag, szénhidrátban és zsírokban viszont szegény. Szénhidrátot találunk az olyan ételekben, mint a keményítőt tartalmazó zöldségek és a gabona – ezeket a gyomor nehezebben emészti meg.
 
Az egészséges, telítetlen zsírok azonban részei lehetnek egy könnyű vacsorának. Ilyenek a nyers zöldségek, a csirke, a hal, az alacsony zsírtartalmú cottage cheese, a quinoa. Hosszú időre telítenek, mégis, kevés kalória van bennük.
 
Egy egészséges leves is tökéletes választás lehet estére
Egy egészséges leves is tökéletes választás lehet estére
 
Íme néhány egészséges, könnyű vacsora tipp.
 
1.Grillezett zöldségek: a grillezés az egyik legegészségesebb sütés-főzési módszer, mivel megőrzi a zöldségekben található tápanyagokat. Teltségérzetet adnak, s ezzel meggátolják a túlevést. A zöldségek - például a tök, a káposzta, a paprika, a paradicsom és a hagyma - jól grillezhetők, sok vitamint és antioxidánst tartalmaznak.
 
Megöntözhetjük őket némi olívaolajjal, amely rendkívül koncentrált, egyszeresen telítetlen zsírforrás, és számos egészségügyi előnnyel jár.
 
2.Egészséges levesek: egy tál leves vagy pörkölt kielégítő étel, számos tápanyagot tartalmazhat. Egy tiszta leves sok csirkével, hallal és zöldséggel a leves legegészségesebb formája.
 
Jelentős mennyiségű vitamint biztosít a különféle zöldségek miatt. Élelmi rostokban is gazdag, ami előnyös, ugyanakkor nem ad hozzá sokat a kalóriamennyiséghez. Kerüljük azonban a túl tejszínes leveseket.
 
3.Tápláló saláták: a saláta igencsak tápanyag-gazdag étel, amely rostokat is nagy mennyiségben tartalmaz, kalóriában azonban szegény. A magas rosttartalmú étrend segít a koleszterinszint csökkentésében és megelőzi a székrekedést.
 
A legegészségesebb saláták sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaznak. A zöld leveles zöldségek – így a spenót, kelkáposzta, egyszerű saláta sok K-vitaminnal lát el bennünket, az immunrendszert is felturbózza, megelőzve a betegségeket, illetve hatékonyan harcolva azok ellen.
 
Fontos tipp: a vacsorát mindig legalább 1 órával lefekvés előtt fogyasszuk el. Így a szervezetünknek van ideje megemészteni azt.
 
A túl késői vacsora alvásproblémákhoz vezethet, gázképződést és savasságot is kivált a gyomorban.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.