2020. 11. 20. - 11:15

Ideje rászokni a mediterrán étrendre?

Ideje rászokni a mediterrán étrendre?

Mint az már régóta nem titok, a mediterrán étrend segíthet csökkenteni a szívbetegség esélyét. Az életünket is meghosszabbíthatja azonban – érdemes hát áttérni rá.

A mediterrán étrend jelentős mértékben csökkentheti a szívbetegségek valószínűségét. Kutatások szerint az élet meghosszabbításában is jelentős szerepet játszik – hosszítja ugyanis a telomereket, melyek a lassú öregedés mutatói. A mediterrán étrendben a gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű magvak, dió és olívaolaj a főszereplő.
 
A telomerek a DNS-kromoszómák végén lévő struktúrák, melyek befolyásolják, mennyire öregednek a sejtjeink. A kor előrehaladtával rövidülnek, de lassabban teszik ezt az egészséges embereknél – hívták fel a figyelmet a kutatók.
 
A szakemberek szerint a telomerek az időskorral összefüggő betegségek kockázatával és az élet rövidségével is kapcsolatba hozhatók.
 
A mediterrán étrend sokkal hosszabb élethez segít hozzá bennünket
A mediterrán étrend sokkal hosszabb élethez segít hozzá bennünket
 
Tanulmányukhoz a tudósok több mint 4600 résztvevő adatait elemezték. Az alanyok mindegyike 0–9 pontot kapott annak alapján, hogy milyen mértékben követte a mediterrán étrendet.
 
A legmagasabb pontszámot az kapta, aki a legnagyobb mértékben betartotta az étrendet.
 
A kutatók megállapították, hogy akik valóban nagymértékben a mediterrán étkezési módot követték, annak telomerjei lassabban öregedtek. A telomerek hosszúságára ugyanakkor nem volt befolyással, milyen élelmiszerek fogytak leginkább az étrenden belül.
 
„Jelenlegi tudásunk szerint ez a legnagyobb népesség-alapú tanulmány, mely kifejezetten a mediterrán étrend betartásának és a telomer hosszának összefüggésével foglalkozik egészséges, középkorú nőknél – mutattak rá a kutatók. - Eredményeink tovább támogatják a mediterrán étrend betartásának előnyeit az egészség és a hosszú élettartam elősegítése érdekében.”
 
Ezek az eredmények azt mutatják, hogy aki a mediterrán étkezés szabályait követi, nem nyúlhat nagyon mellé. Akár a 100 évet is megérheti.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.