2020. 06. 12. - 11:50

Így segítheti a fogyást az alvás

Így segítheti a fogyást az alvás

Amellett, hogy étrendünk kiegyensúlyozott és végzünk rendszeres testmozgást, nem árt, ha megfelelő pihenésünkre is odafigyelünk. Az alvás ugyanis sokat segít a fogyásban.

Ha fogyni szeretnénk, érdemes tudnunk: a megfelelő testmozgás és étrend mellett az alvás is kiemelt fontosságú.
 
A nem kielégítő pihenés ugyanis könnyen vezethet hízáshoz. Ha nem alszunk eleget, a kortizol stresszhormon szintje megemelkedik testünkben, s ez összefügg a kilók gyarapodásával. Ráadásul, ha hosszabb ideig vagyunk ébren, több kalóriát fogyaszthatunk el.
 
Vagyis, fontos a jó éjszakai alvás - legalább 7-8 óra - a fogyás eléréséhez is. Mit tehetünk, hogy alvásunk kielégítő legyen?
 
1.Feküdjünk le korán: minél tovább maradunk ébren, annál több kalóriát ehetünk meg. Ezért, valamint a pihentető alvás érdekében érdemes előbb lefeküdni, mint eddig. A 10 óra körüli elalvás ideális, hogy maximálisan kipihenjük magunkat.
 
A pihentető alvás körülményeit meg kell teremteni - s ez segíti a fogyást is
A pihentető alvás körülményeit meg kell teremteni - s ez segíti a fogyást is
 
2.Együnk a vacsorához diót és húst: tanulmányok kimutatták, hogy a triptofán aminosavnak – mely a legtöbb húsban megtalálható - erős alvást segítő hatása van. A triptofán jelen van a dióban, csirkében, halban, lencsében és tojásban. Egy kutatás szerint mindössze 1/4 gramm triptofán - az a mennyiség, melyet például egy bőr nélküli csirkecomb jelent – jelentősen növeli a mély alvásban töltött órák számát.
 
3.Kapcsoljuk ki az elektronikai eszközöket: bizony, az elektronikai eszközöknek, különösen, ha közelünkben vannak, komoly hatásuk lehet az alvásra. A tévé, az iPad, az okostelefon vagy a laptop kék fényt bocsát ki, amely késlelteti a szervezetben a melatonin termelődését, s ez a hormon felelős az alvásért. Ha jól szeretnénk aludni, az elektronikai eszközöket 30-60 perccel lefekvés előtt kapcsoljuk ki és tegyük félre. A pihenést – és a fogyást - segíti egyébként az esti meditáció is.
 
4.Kapcsoljuk ki a fényeket: fontos, hogy kellően sötét szobában aludjunk. Egy tanulmány rámutatott: azok, akik a legsötétebb körülményeket megteremtették maguknak az alváshoz, 21 százalékkal kevésbé voltak elhízottak, mint akik világosabb szobában pihentek. Nemcsak az elektronikai eszközök által kibocsátott fény lehet zavaró tehát – arra kell törekedni, hogy teljesen sötétben aludjunk.
 
5.Meleg zuhany: a forró zuhany lefekvés előtt enyhítheti a feszültséget és ellazíthatja a fájó izmokat, biztosítva a jó éjszakai alvást. Ráadásul egy kád meleg víz növelheti az oxytocin hormon szintjét, mely a szeretet, kötődés és jólét érzését erősíti, de egy tanulmány szerint elősegíti az alvást is.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.