2021. 11. 11. - 12:57

Inkább kevesebb egészséges étel, mint sok és egészségtelen!

Inkább kevesebb egészséges étel, mint sok és egészségtelen!

Meghökkentőnek tűnhet, de kutatók szerint az éghajlatváltozás és a magasabb hőmérséklet az elhízási arány növekedését is maga után vonhatja.

Meglepő következtetésről számoltak be philadelphiai kutatók. Jelentésük alapján mostmár az elhízás és a hozzá kapcsolódó egészségügyi kockázatok is hozzáadhatók a klímaváltozás okozta veszélyek hosszú listájához.
 
A philadelphiai Fox Chase Rákközpont szakemberei egy új áttekintés során vázolták fel, milyen összefüggés van az éghajlatváltozás és az elhízás között.
 
Azzal, hogy világszerte emelkedik a hőmérséklet, az emberek fizikailag kevésbé aktívakká válhatnak – így kevésbé tudják elégetni a felesleges zsírt, s ez növeli a túlsúly vagy az elhízás rizikóját.
 
Fontos lenne az egészséges étkezésre és a fogyásra helyezni a hangsúlyt
Fontos lenne az egészséges étkezésre és a fogyásra helyezni a hangsúlyt
 
Mindez az éghajlatváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának emelkedéséhez is vezethet, hiszen a túlsúlyos és elhízott emberek nem szívesen gyalogolnak, kerékpároznak, helyettük inkább fosszilis tüzelőanyagot használó közlekedési eszközökkel, például autóval járnak.
 
A Hormone and Metabolic Research folyóiratban megjelentetett tanulmány szerzői arra is rámutattak, hogy a túlsúly vagy elhízottság egyik egészségügyi következménye, hogy megnő a rák kialakulásának esélye.
 
„Az elhízás különféle rosszindulatú daganatok kockázatával jár, beleértve a mell- és méhnyálkahártyarákot, a nyelőcsőrákot, a gyomor-kardia elégtelenséget, a vastag-, a végbél-, a máj-, az epehólyag-, a hasnyálmirigy-, a vese-, a pajzsmirigyrákot és a myeloma multiplexet" - mondta dr. Christian Koch, a Fox Chase endokrinológiai részlegének igazgatója.
 
Számos oka van egyébként annak, hogy túlsúlyos és elhízott embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki daganat - beleértve az inzulinszint növekedését, ami magasabb kockázatot jelent a vastagbél-, vese-, prosztata- és méhnyálkahártyarák esetében.
 
Nőknél a zsírszövet ösztrogént termel, mely elősegítheti az endometrium-, mell- és petefészekrák kialakulását.
 
Ami az étrendet illeti, fontos lenne visszatérnünk a „kevesebb több” felfogáshoz és eszerint étkezni a probléma megoldása érdekében – mondta Koch a Fox Chase sajtóközleményében.
 
Vagyis, jobb egy kiváló minőségű termék, ami többe kerül, de egészségesebb, mint egy gyengébb minőségű, olcsóbb és kevésbé egészséges. A teljes képet kell néznünk, hogyan tehetjük jobbá ezt a világot – tette hozzá.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.