2022. 06. 14. - 14:10

Jobb a vegetáriánusok memóriája, mint a húsevőké?

Jobb a vegetáriánusok memóriája, mint a húsevőké?

Úgy tűnik, a húst kerülőknek jobb a memóriája. Egy új tanulmány szerint a vegetáriánus étrend követése javítja az emlékezőtehetséget.

Jobban emlékeznek dolgokra a vegánok, mint a húst evők? A Birkbeck Egyetem új tanulmánya rávilágított, hogy a vegán, vegetáriánus és pescatárius étrend betartása kedvez a memóriának.
 
A jelek szerint ez az étkezési forma jobb memóriát eredményez a húsételeket fogyasztókéhoz képest, akik a kolbászokat és a marhahamburgereket sem tagadják meg maguktól.
 
Korábbi tanulmányok már számos összefüggést találtak az étrend és a fizikai, illetveszellemi teljesítmény között.
 
A szakértők a fenti kutatás során arra vállalkoztak, hogy felmérjék, milyen hatással lehet az étrend a memóriára és az alvás minőségére.
 
Jobb a vegetáriánusok memóriája, mint a húsevőké?
Jobb a vegetáriánusok memóriája, mint a húsevőké?
 
Egy 62 emberből álló csoportot toboroztak, melynek tagjai 40 év feletti felnőttek voltak. Emlékeiket a California Verbal Learning Test segítségével értékelték, amely az egyik legszélesebb körben használt neurológiai teszt.
 
„A húsalapú helyett a növényi alapú étrend betartása javítja a rövid távú verbális memóriát. A vegán étkezés kiváló szív- és érrendszeri és agyi érrendszeri állapotokkal társul” – mondta el Pinar Sengul, a tanulmány vezetője.
 
Megjegyezte, hogy a mediterrán diéták - magas gyümölcs- és zöldségtartalommal - összefüggésben állnak a neurodegeneratív betegségek kockázatának csökkenésével és a kognitív teljesítmény javításával.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.