2014. 07. 05. - 09:00

Lakóhelyünk összefügg a súlyunkkal?

Lakóhelyünk összefügg a súlyunkkal?

Újabb felfedezések szerint a lakóhelyünk nagyban befolyásolja fizikai aktivitásunkat és súlyunkat.

Az újfajta kutatás arra keresett válaszokat, hogy mi alapján magasabb bizonyos területeken az elhízottak száma. A megfigyelések során kiemelkedően alacsony fizikai aktivitást mutattak a túl meleg nyári éghajlaton és a túl hideg téli éghajlaton lakók. További befolyásoló tényező volt még a területi adottság, mely esetében a hegyvidéken lakók között kevesebb elhízott egyed található.

 

Időjárás

Sportolás szempontjából nem kedvez se a túl nagy meleg - rosszullét, napszúrás, ájulás - sem a túl nagy hideg - megfázás, torokgyulladás. Így nem meglepő, hogy hajlamosabbak az emberek a fizikai aktivitásra ha olyan helyen élnek ahol nincsenek nagy hőmérsékleti ingadozások. A fizikai aktivitás jelen felmérésben nem csak kizárólag sportot, de bármilyen mozgással járó tevékenységet is jelent, mint például egy sétát munka után.

A meleg tájakón lakók szívesebben hűsölnek lakásukban a hőségben

 

Területi adottság

A legalacsonyabb elhízási számot a hegyvidéken élők produkálták, melynek oka nagy valószínűséggel a kiterjedt tömegközlekedés hiánya és a viszonylag nagy távolságok, melyek rákényszerítik az ott lakókat a mozgásra.

 

 

A friss levegő és a szemet gyönyörködtető táj mozgásra buzdítja lakóit

 

A kutatók úgy gondolják, hogy a szélsőséges időjárási tényezők - nagyon meleg vagy nagyon hideg - egyértelműen hátráltató tényezői a fizikai aktivitásnak. Ez azonban kiküszöbölhető lenne az ideális napszakasz megválasztásával - nagy melegben például kora reggel, hajnalban - vagy mínuszok esetén egy beltéri konditeremben. Lakóhelyünk időjárása és területi adottsága nem csak fizikai aktivitásunkat és elhízásunkat befolyásolja, de képes közérzetünkre és hangulatunkra is hatással lenni, mely visszahat a vizsgált előző tényezőre is.

 

(SJ)

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.