2014. 05. 24. - 09:00

Lerántjuk a leplet a zsírégető tornákról

Lerántjuk a leplet a zsírégető tornákról

Valóban hatékonyak? És valóban képesek zsírégetésre?

Zsírégető intervallum edzés (videó forrása: www.youtube.com)

 

Mi is a zsírégetés?

A zsírégetés alatt a szervezet zsírraktárainak mozgósítását, felhasználását jelenti, amikor a szükséges energiát annak lebontásából nyeri. Ez a folyamat azonban bonyolultabb, mint ahogy azt a legtöbben elképzelik, hiszen a zsírraktárak lebontása nem következik be akármilyen körülmények között. A szervezet először mindig a glikogén raktárakból nyeri az energiáját, melyet az elfogyasztott ételekkel tudunk feltölteni. Ha ez kiürült, először az izmainkhoz nyúl és azokat kezdi el lebontani és a zsír csak a legvégén kerül sorra. Éppen ezért kiemelten fontos az aktív életmód melletti magas fehérje fogyasztása izmaink megőrzése érdekében még diéta alatt is.

 

Elérhető-e mindez tornákkal?

A zsírégetés leghatékonyabb módszeréről több fajta vélemény is kialakult. Mivel a zsírégetéshez megfelelő mennyiségű oxigén kell, ezért egyértelműen anaerob mozgásformák jöhetnek csak szóba. Ezt a tartományt a pulzusunk ellenőrzésével tudjuk meghatározni, vagy ha nincsen pulzusmérőnk, akkor légzésünkre figyeljünk, amíg nem zihálunk hanem rendes ütemben tudjuk venni a levegőt, addig anaerob tartományban vagyunk. Ilyen mozgásformák például a kocogás, lépcsőzés, kerékpározás, úszás, aerobik. 

 

A kerékpározás is anaerob mozgásforma

 

Intervall módszer

Az intervall módszer elnevezése az intervallum (szakasz) szóból ered, mely maga a módszer alapja is: tervszerűen változó terhelési és pihenési szakaszok, melyekben a pihenés aktív pihenés jelent - azaz a mozgást csökkentett tempóban de folytatjuk. Ezt a módszert alkalamzzák az úgynevezett zsírégető tornák is, melyek nem csak zsírvesztés de formálódás szempontjából is hatékonyak.

 

(SJ) 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.