2020. 09. 04. - 11:30

Megelőzi a hízást a magas kalcium-tartalmú étrend

Megelőzi a hízást a magas kalcium-tartalmú étrend

Iktassunk több kalciumot az étrendünkbe, s több kalóriát égethetünk? Ezt sugallja egy új tanulmány a hízás megelőzése érdekében.

Kutatók szerint érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani a kalcium-tartalmú ételeket. Ezek ugyanis segíthetnek több kalóriát elégetni, s megelőzni a hízást.
 
Szervezetünknek azért van szüksége a kalciumra, hogy erős csontokat építsen, de fontos funkciókban is részt vesz ez a tápanyag. Lehetővé teszi a véralvadást, az izom-összehúzódást, a szívverést. A súlygyarapodást is képes azonban gátolni.
 
Vagyis, ha több kalciumot iktatunk étrendünkbe, segít nagyobb mennyiségű kalóriát elégetni.
 
Egy 2000-es tanulmány, melyet a Knoxville-i Tennessee Egyetem kutatói végeztek, azt sugallta: minél több a kalcium van a zsírsejtekben, annál valószínűbb, hogy azok üzemanyagként elégnek.
 
Több kalóriát égethetünk el, ha több kalciumot iktatunk étrendünkbe
Több kalóriát égethetünk el, ha több kalciumot iktatunk étrendünkbe
 
A tanulmányt egereken végezték, s kiderült, az alacsony zsírtartalmú tejtermékekből származó kalcium hozta a legjobb eredményeket a testzsír-veszteség növelésében. A magas zsírtartalmú kalciumos termékek inkább kiválthatják az elhízást.
 
Korábban kimutatták azt is, hogy a zsírsejtekben tárolt kalcium döntő szerepet játszik a zsír raktározásának és lebontásának szabályozásában.
 
Az egerek vizsgálata során kiderült: a kalcium-kiegészítőkkel táplált állatok testzsírja 42 százalékkal csökkent.
 
Az alacsony zsírtartalmú tejtermékeken keresztül kalciummal táplált egerek a legjobb eredményt produkálták.
 
A közepes mennyiségű, alacsony zsírtartalmú száraz tejet kapott egereknél a testzsír 60 százalékkal csökkent, a magas zsírtartalmú tejek esetében a testzsír 69 százalékát sikerült mérsékelni.
Fontos tudni, hogy a szervezetnek szüksége van elegendő D-vitaminra is a kalcium megfelelő felszívásához.
 
Lássuk, mennyi az életkor alapján még tolerálható kalcium legmagasabb szintje?
 
1,000 mg naponta (0-6 hónap)
1,500 mg naponta (7-12 hónap)
2,500 mg naponta (1-8 év)
3,000 mg naponta (9-18 év)
2,500 mg naponta (19-50 év)
2,000 mg naponta (51 év és ennél idősebb kor)
 
A legjobb források
 
Mivel testünk nem állít elő magától kalciumot, azt mindenképp külső forrásból kell pótolnunk. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, például a joghurt, a sajt és a tej jó kalciumforrások.
 
Kitűnőek a lágycsontú halak, így a szardínia és a lazac. A vegetáriánusok és vegánok olyan növényi forrásból juthatnak leginkább hozzá, mint a bab, brokkoli, spenót, kelkáposzta. A szárított gyümölcsök is igen jók, valamint a diófélék, különösen a mandula. A kalciumot ezen felül kiegészítőkét is szedhetjük.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.