2020. 10. 09. - 12:30

Mégsem olyan jó a nagy protein-tartalmú diéta?

Mégsem olyan jó a nagy protein-tartalmú diéta?

Számos írás született már arról, hogy a fehérjében gazdag étrend igen előnyös. Akadnak azonban, akik félreértelmezik a korlátozás nélküli protein-fogyasztás mennyiségét.

A fehérjék fogyasztása éppúgy fontos, mint a szénhidráté vagy a zsíroké, ám a proteineknek tagadhatatlanul vannak kiemelkedő előnyeik.
 
Amerikában az új táplálkozási irányelvek tudatosították az emberekben, hogy az étrendi koleszterin nem befolyásolja a vér koleszterinszintjét, ezért sokan bűntudat nélkül álltak neki tojást és szalonnát enni, akár nagyobb mennyiségekben.
 
Ám talán nem ez a legmegfelelőbb olvasata az új szabályozásnak.
 
Fehérjét nemcsak állati zsírokból szerezhetünk be
Fehérjét nemcsak állati zsírokból szerezhetünk be
 
A Preventív Orvostudományi Kutatóintézet alapítója rámutatott arra, hogy még ha az állati fehérjék nincsenek is komolyabb hatással az LDL (vagyis a „rossz”) koleszterinszintre, fogyasztásuk közvetlen kapcsolatba hozható a gyulladások kialakulásával – ugyanúgy, ahogyan a rákkal, a szívbetegséggel vagy a 2-es típusú diabétesszel.
 
Természetesen van mód rá, hogy fehérjében gazdag, szénhidrátban szegény étrendet folytassunk, anélkül, hogy halmoznánk az állati zsírokat étkezésünk során.
 
Érdemes alternatívákat is beiktatni étrendünkbe, így például tofut, szóját, hüvelyeseket, diót, magvakat, borsót és quinoát.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.