2021. 01. 15. - 11:30

Mi történik, ha leállunk a testedzéssel?

Mi történik, ha leállunk a testedzéssel?

Éreztük már magunkat rosszul, miután néhány hétig kihagytuk az edzést? Nos, ez nem véletlen. Lássuk, mi történik testünkkel, ha leállunk a mozgással.

Ha pár hétig nem végezzük megszokott edzéseinket, könnyen lehet, hogy kimerültnek érezzük majd magunkat. A nem komfortos érzés mellett azonban szervezetünkben valós, nem túl előnyös folyamatok zajlanak, ha felfüggesztjük a testmozgást.
 
Sokakkal előfordul, hogy bár nem kevés erőfeszítést fektettek abba, hogy elkezdjenek edzeni, pár kihagyott nap után ellustulnak és a napokból hetek, majd hónapok lesznek.
 
Jobb nem eljutni idáig, mert a gyakorlás kihagyásának ellenhatásai kikerülhetetlenek. Lássuk, mik ezek.
 
1.Izmot veszítünk: ha pár napot hagyunk csak ki a mozgásból, az még nem káros – hosszútávon azonban az izmok egészségét veszélyeztetjük. Már néhány hét után elkezdünk izmot veszíteni, ha nem folytatjuk az edzést. A hatások attól is függnek, milyen típusú mozgást végzünk. Amennyiben például erősítő edzést végzünk, nem fogunk jelentős hatásokat tapasztalni, de aki fut vagy úszik, az megérzi, hogy sebessége és állóképessége lecsökkent.
 
Pár napig kihagyható a mozgás - de hosszútávon kárt okoz
Pár napig kihagyható a mozgás - de hosszútávon kárt okoz
 
2.Vércukorszintünk megugrik: a rendszeres mozgás segít a vércukorszint kontrollálásában, mérsékelve a glikémiás indexet. Sőt, a testmozgás az 1-es és 2-es diabétesz kezelését is javítja, növelve az inzulinérzékenységet és csökkentve a testsúlyt. Egy tanulmány szerint már 3 inaktív nap is glükóz intoleranciát eredményezhet fiatal és egészséges embereknél.
 
3.Hízunk: nem meglepő, hogy ha abbahagyjuk a mozgást, a kilók is könnyebben felkúsznak. A testsúly kordában tartásához fontos a fizikai aktivitás. A mozgás hiánya a kutatók szerint jelentős emelkedést okozhat a veszélyes zsigeri zsír tekintetében.
 
4.Vérnyomásunk emelkedik: a rendszeres testmozgás mérsékeli a vérnyomást és ellenőrzés alatt tartja azt. Ám ha felfüggesztjük az edzést, emelkedés történhet. Egy tanulmány rámutatott, hogy 2 heti inaktivitást követően a vérerek megszilárdulnak és ez magas vérnyomáshoz vezethet.
 
5.Rosszabbul alszunk: megváltozhatnak alvási szokásaink, ha leállunk a mozgással. Számos tanulmány világított már rá, hogy a rendszeres edzés javítja az alvást. A teljes alvási időre szintén jó hatással van és segít, hogy napközben kellően éberek legyünk.
 
6.Nehéz lesz a visszarázódás: ha abbahagyjuk rövidebb-hosszabb időre az edzést, nem lesz egyszerű visszarázódni – nemcsak a motiváció hiánya, hanem az állóképesség csökkenése miatt.
Vagyis, érdemes kétszer meggondolni, hogy valóban leállunk-e a mozgással!
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.