2021. 04. 16. - 11:25

Milyen életmódbeli változások kellenek a fogyáshoz?

Milyen életmódbeli változások kellenek a fogyáshoz?

Mint azt már bizonyára többször hallottuk, ahhoz, hogy valaki tartós fogyást érjen el, elengedhetetlen az életmód-váltás. Melyek a legfőbb pontjai?

Ahhoz, hogy valaki tartósan és egészségesen fogyjon le, nem drasztikus és gyors diétákra van szükség. A kulcs az életmódváltás, mellyel fokozatosan, de hosszútávú eredményt érhetünk el.
 
Az elhízás számos betegség gyökere, köztük a magas vérnyomásé, a zsírmájé, a szívkoszorúér-betegségé. Meg kell hát tennünk mindent, hogy elkerüljük az egészségtelen testsúlyt.
 
Az alábbi, egészséges módszerekkel valódi változást érhetünk el.
 
1.Ne hagyjuk ki a reggelit: tanulmányok szerint azok az emberek, akik minden nap reggeliznek, alacsonyabb testtömeg-indexszel rendelkeznek, de jobban is teljesítenek tudományos és szakmai szempontból. Másrészt, ha kimarad a reggeli, hajlamosak vagyunk többet enni a nap folyamán. Egy teljes kiőrlésű zabpehely kedvenc gyümölcseinkkel, zsírszegény tejtermékkel például kiváló kezdés a naphoz.
 
2.Vacsorázzunk korán és kerüljük a késő esti nassolást: állítsuk be a vacsora időpontját és ne együnk utána. Ha az a szokásunk, hogy vacsora után valami édeset még megeszünk, inkább egy csésze teát, egy kis adag zsírszegény jégkrémet fogyasszunk, vagy fagyasztott joghurtot. Mossunk fogat vacsora után, ez is gátolja a kísértést, hogy nassoljunk.
 
3.Együnk minden étkezésnél fehérjét: ha kellő mennyiségű proteint eszünk, hosszabb ideig telítettnek érezhetjük magunkat és ez megelőzi a túlevést.  
 
Fogyasszunk kisebb ételeket, de gyakran, 3-4 órás szünetet hagyva köztük, így a vércukorszintet megfelelő szinten tartjuk. Az alacsony zsírtartalmú joghurt, dió, mogyoróvaj, tojás, bab vagy sovány hús jó választás a fehérjebevitel növelésére.
 
Fogyás - Zöldségtállal, egészséges ételekkel hamar elérjük a kívánt súlyt
Fogyás - Zöldségtállal, egészséges ételekkel hamar elérjük a kívánt súlyt
 
4.Mozogjunk többet és maradjunk aktívak a nap folyamán: ha hosszú órákon át csak ülünk, könnyebben elhízunk.
 
Az ülő életmód magával hozhatja a diabéteszt, a magas vérnyomást és a szívbetegségeket. Mozogjunk többet napközben – az sem igazán megoldás, ha egész nap ülünk, majd fél órát futunk. Fontos, hogy napközben többször is átmozgassuk magunkat, akár nyújtsunk is.
 
5.Fontos a rendszeres alvás-ébrenlét ciklus: már jó ideje bizonyított tény, hogy akik kevesebbet alszanak, mint 7 óra, kisebb eséllyel veszítenek súlyt, mint a 7-8 órát alvók.
 
Az elegendő mennyiségű alvás segít csökkenteni a stresszt, „újratölteni a rendszert”. Az alvás minősége is számít azonban. Ne használjunk a hálóban tévét, telefont, számítógépet - teremtsünk meg mindent, hogy az alvóhely csendes, sötét, nyugodt legyen!
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.