2021. 10. 08. - 11:10

Nem a kevesebb evés - a szénhidrát-csökkentés a fogyás oka

Nem a kevesebb evés - a szénhidrát-csökkentés a fogyás oka

A túlevést hagyományosan összefüggésbe hozzuk az elhízással - ám a kutatók szerint a magas cukor-és szénhidráttartalmú étrend a fő bűnös.

Bár a jelentős súlygyarapodással jellemzően a túl sok evést hozzuk kapcsolatba, kutatók szerint a valódi bűnös a finomított cukorban és szénhidrátban gazdag étrend.
 
Az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent új tanulmány most rámutatott: ezek az élelmiszerek hormonális módosulásokat okoznak a szervezetben, amelyek megváltoztatják az anyagcserét, ennek eredménye pedig zsírraktározás és súlygyarapodás.
 
Enni lehet, de a jó szénhidrátok számát növeljük
Enni lehet, de a jó szénhidrátok számát növeljük
 
A nagymértékben feldolgozott szénhidrátokat tartalmazó ételek fogyasztása arra készteti a testet, hogy több inzulint termeljen, ami egyébként a cukor emésztésére szolgál. Mindennek hatására a zsírsejtek több kalóriát tárolnak és kevesebb marad az izmok energiaellátására.
 
Az agy pedig azt „gondolja”, hogy a szervezet nem kap elegendő energiát és éhségérzetet generál – világítottak rá a kutatók.
 
„A gyorsan megemészthető szénhidrátok fogyasztásának lecsökkentése mérsékeli a szervezet testzsír-tárolására irányuló törekvését – mondta el dr. David Ludwig, a tanulmány társszerzője, a Bostoni Gyermekkórház endokrinológusa. – Ennek eredményeképpen az emberek súlyt veszítenek, kevesebb éhséggel és küzdelemmel.”
 
Napjainkban rengeteg ember küzd túlsúllyal, elhízással. A plusz kilók jelentősen növelik a szívbetegségek, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség és a rák bizonyos típusainak kockázatát.
 
Nagyon fontos csökkenteni az élelmiszerekből és italokból származó kalóriák számát, valamint növelni a fizikai aktivitásunkat. Különösen, mert a figyelmeztetések ellenére – amelyek a kevesebb evést és több mozgást sürgetik évek óta – az elhízottság aránya nem csökkent az emberek körében.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.