2020. 12. 30. - 10:50

Nem tiltott a tészta, vöröshús és sajt – hogyan együk egészségesen?

Nem tiltott a tészta, vöröshús és sajt – hogyan együk egészségesen?

Bár gyakori tévhit, nem kell magunktól megvonnunk ezen finomságok élvezetét fogyókúra esetén sem – ha kis adagokat eszünk és egészséges verzióban, nem járunk velük rosszul.

Gyakori tévhit, hogy a tészta, a sajt, a vöröshús fogyasztása diéta esetén nem javasolt. Ez azonban nem egészen így van: mindaddig, amíg kis adagokat és egészséges verziókat eszünk, nem kell aggódnunk.
 
Ezek az ételek azért vívták ki a rossz hírnevet, mert nagyobb mennyiségben tartalmaznak egészségtelen szénhidrátokat, zsírokat és cukrot. Azoknak, akik igyekeznek súlyt veszíteni, érdemes csökkenteni a bevitelüket – ez igaz, ám ha kis mennyiségeket esznek és hangsúlyt fektetnek az egészséges összetevőkre, a tészta, a tejtermékek, a vöröshús is fogyasztható.
 
Vöröshús
 
A vörös húsokat - marhahús, sertés és bárány - általában rossznak tartják a súlyvesztés szempontjából. Nos, a vörös húsok valóban több telített (rossz) zsírral rendelkeznek, mint más fehérjeforrások, például a csirke, a hal és a bab. Ha túl sok vöröshúst eszünk, az extra kalóriákkal járhat, hízást okozhat – ráadásul a telített zsírokban gazdag étel növeli a koleszterinszintet és szívbetegséghez vezethet.
 
A vöröshús is kiváló fehérjeforrás azonban – hosszabb ideig telítettnek érezzük magunkat tőle, segít csökkenteni a kalóriabevitelt és így fogyni is. Egészségesen is lehet enni: válasszunk sovány fajtákat és bélszínt például. Így sok fehérjét és kevés zsírt fogyasztunk majd. Továbbá, egy tenyérnyi adag elég belőlük.
 
A tésztafélék egészségesen nyugodtan fogyaszthatók - diéta esetén is
A tésztafélék egészségesen nyugodtan fogyaszthatók - diéta esetén is
 
Tészta
 
A fogyáshoz nem kell feláldoznunk kedvenc tésztánkat sem. Együnk teljes kiőrlésű tésztát és kisebb adagokat fogyasszunk. A teljes kiőrlésű tészta kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a finomított lisztből készült típus. Rosttartalma azonban magas. A rostok segítenek a fogyásban, s az étvágyat is csökkentik. A teljes kiőrlésű tészta fogyasztásával ráadásul szelénnel, rézzel, mangánnal, foszforral is gazdagodik a szervezetünk.
 
Sajt
 
A diétázók gyakran kerülik a tejtermékeket, hogy csökkentsék a kalóriabevitelt. Ám a tejtermékek kiváló kalciumforrást jelentenek, s a kutatások szerint testünk több zsírt éget, ha elegendő kalciumhoz jut. A tejtermékek fehérjében is gazdagok – így hozzájárulnak a fogyáshoz és segítik az izomépítést. Ne hagyjuk hát el ezeket, inkább együnk alacsony zsírtartalmú sajtot, joghurtot, tejet.
 
A sajtban sok a telített zsír, de választhatunk alacsony zsírtartalmú sajtokat is: ilyen a mozzarella, ricotta, cheddar, parmezán, cottage cheese és a svájci sajt.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.