2021. 08. 27. - 10:15

Népszerű diéták – Mediterrántól a volumetrikusig

Népszerű diéták – Mediterrántól a volumetrikusig

Aki súlyt szeretne veszíteni, annak ma már számos jó diéta rendelkezésére áll. Íme a legnépszerűbbek, amelyek közül a mediterrán vagy volumetrikus bárkinek szimpatikus lehet.

Számtalan diéta közül választhat ma már az, aki hatékony fogyást szeretne elérni. Hogy kinek melyik felel meg, kipróbálás után kiderül, ám egészségi állapotát is figyelembe kell vennie az embernek – nem mindegyik étrend való mindenkinek, ezért ha kiválasztunk egyet, nem árt konzultálnunk orvosunkkal, mielőtt belevágunk.
 
A legnépszerűbbek listáján szereplő korábbi étrendekről már szó esett, lássuk azonban a top 10 utolsó négy szereplőjét.
 
1.Mediterrán diéta
 
Számos tanulmány mutatott már rá, hogy a Földközi-tengernél élő emberek, így például Dél-Franciaország és Görögország lakói - jellemzően jóval kisebb mértékben küzdenek ún. „életmódbeli betegségekkel”, például diabétesszel, szívbetegséggel, vagy éri őket szívroham.
Az egészségi állapotuk az étkezési normáiknak is köszönhető – vagyis, ha a mediterrán étrendet követjük, mi magunk is egészségesek leszünk.
 
A déliek nagy mennyiségben fogyasztják a régi jellegzetes ételeit, például sok paradicsomot, gyümölcsöt, de a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabona, a magvak, a tengeri herkentyűk, az extra szűz olíva olaj is étkezésük alapjai.
 
Ez az étrend mellőzi a finomított gabonát, a transzzsírokat, a feldolgozott húsokat. Diéta-divatok jönnek és mennek, de a mediterrán étrend mindig szilárdan áll a legjobbak között.
 
Válasszunk ki egy diétát és tartsuk magunkat ehhez
Válasszunk ki egy diétát és tartsuk magunkat ehhez
 
2.MIND étrend
 
A MIND diéta olyan, mintha a mediterrán étrendet a DASH diétával kevernék. A MIND rövidítés valójában azt takarja: „mediterrán-DASH beavatkozás a neurodegeneratív betegségek késleltetéshez”, tehát ez az étrend az agyat is védi. Segít megelőzni az Alzheimer-kórt és egyéb demencia-típusokat. A vele kapcsolatos korai tanulmányok ígéretesek.
 
A MIND étrend gyakorlatilag azt jelenti, hogy a mediterrán étkezést alacsony sóbevitellel párosítják. Többnyire növényi alapú, gyümölcsökre, zöldségekre, teljes kiőrlésű gabonákra alapoz, diófélékre és nem feldolgozott ételekre, húsokra. Alacsony zsírtartalmú tejtermékeket szintén fogyasztanak az étrend követői.
 
Fontos szereplője a kurkuma, az étcsokoládé, a brokkoli és az Omega 3 zsírsavak is, mivel ezek is támogatják az agy egészségét.
 
3.Alacsony FODMAP diéta
 
Az irritábilis bél szindróma (IBS) sajnos jóval több embert érint ma, mint korábban. Csak Amerikában a felnőttek 10-15 százaléka szenved tőle.
 
Az IBS kezelésére egy klinikailag ajánlott étrend létezik, az alacsony FODMAP diéta, az erjesztett szénhidrátokat kismértékben tartalmazó étrend. Öt étel típus fogyasztása tiltott: ezek az erjeszthető oligoszacharidok (például búza és hüvelyesek), diszacharidok (például tej és joghurt), monoszacharidok (például füge, méz és a legtöbb fruktóztartalmú gyümölcs) és poliolok (mint a szeder és a licsi).
 
Ezek a szénhidrátok ugyanis köztudottan problémásak, puffadást, gázképződést okoznak. Ha kerüljük őket, az irritábilis bél szindróma kezeléséhez lényegében gyógyszer sem szükséges.
 
4.Volumetrikus diéta
 
Az étrend jelszava: egyél többet, miközben kevés kalóriát fogyasztasz. A lényege az, hogy olyan élelmiszereket vegyünk magunkhoz, amelyek telítettséget okoznak, de kevés kalóriát tartalmaznak.
 
Középpontban állnak például a levesek (sok folyadékkal készülő csirkeleves), vagy a keményítőt nem tartalmazó zöldségek (répa, kelkáposzta), a diétázók mindent kerülnek ami kicsi és kalóriadús. A steak például felejthető, a magas zsírtartalmú olajok és a csokoládé is kerülendő.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.