2014. 10. 04. - 08:00

Otthonunk az elhízás hátterében

Otthonunk az elhízás hátterében

Az elhízás hátterében sok minden állhat, de kevesen gondolnák, hogy saját otthonuk is szerepet játszhat benne.

Nem megfelelő tárolás

A tartósítószerekkel telenyomott egészségtelen élelmiszerek általában szobahőmérsékleten, így akár a konyhapulton vagy a szekrényben is elállnak. Ezáltal szem előtt vannak. Míg a természetes anyagokat tartalmazó egészséges ételek hűtőben való tárolást igényelnek (pl: hús, tejtermékek, gyümölcsök, zöldségek) így szemünk elől rejtve maradnak. Ebből következik, hogy amikor kitévedünk a konyhába mert ennénk valamit, de nincs konkrét elképzelésünk, mindig azokhoz az élelmiszerekhez fogunk nyúlni, amelyek a szemünk előtt vannak és amelyek egyben nem kedveznek az alakunknak.

 

A túl sok étel egyszerre való tálalása túlevéshez vezethet

 

Magas hőmérséklet

Az otthonunkban általában lengébben járkálunk és nem öltözünk fel túlságosan, ebből kifolyólag ha a kinti idő le is hűl, bent igyekszünk magasan tartani a hőmérsékletet. Ez azonban nem tesz jót fogyókúra szempontjából. Magasabb hőmérsékleten ugyanis hajlamosabbak vagyunk lustálkodni és például az esti tornát is kihagyjuk.

 

Tornaszerek elrejtése

Az otthoni edzésekhez használt sporteszközök nem képezik a berendezés részét, így már akár használat után, de legfőképp ha vendégek érkeznek hajlamosak vagyunk jó mélyre elrejteni őket. Így azonban nem látjuk őket nap, mint nap és nagyob eséllyel hagyjuk ki a napi mozgást.

 

Az előre kimért adagok határokat szabnak mindenki számára

 

Tálalás

Családi vagy baráti otthoni ebéd vagy vacsora közben a túlevés elkerülhető, ha mindenkinek előre meghatározott adagokat szolgálunk fel - így magunknak is. Ha az asztal közepére nagy tálakban összekészítjük a fogásokat és mindenki szedhet magának, akkor jóval nagyobb mennyiséget képes megenni mindenki.

 

(SJ)

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.