2022. 02. 18. - 11:00

Plusz 10 év az életünkhöz, ha egészséges étrendre váltunk

Plusz 10 év az életünkhöz, ha egészséges étrendre váltunk

A fiatal felnőttek több mint egy évtizeddel toldhatják meg életüket, ha a ma oly divatos nyugati étrendről áttérnek egy egészségesebbre – állípatotta meg egy tanulmány.

Nagyon sok országban a nyugati típusú táplálkozást követik, amely – valljuk be – nem a legegészségesebb.
 
Amerikai kutatók most rámutattak, hogy a fiatal felnőttek egy évtizeddel is többet élhetnek, ha áttérnek erről az étkezési stílusról egy előnyösebbre. Olyanra, amely több teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket, diót, de kevesebb vörös és feldolgozott húst tartalmaz.
 
A tanulmány, amelyet a PLOS Medicine közölt, megjegyzi: az idősek esetében az ilyen étrendi változtatás miatti, várható élettartam kisebb, de még mindig jelentős.
 
A kutatások azt mutatják: azok a fiatal nők, akik 20 éves koruktól „optimális” étrendre váltottak, tehát sok gyümölcsöt és zöldséget, valamint kevés vörös és feldolgozott húst fogyasztottak és ragaszkodtak is ehhez az étrendhez, csaknem 11 évvel hosszabbítják meg várható élettartamukat.
 
Az egészséges húsok, a sok zöldség máris jobb étrendet eredményez
Az egészséges húsok, a sok zöldség máris jobb étrendet eredményez
 
A férfiak 13 évvel is többet élhetnek ugyanezekkel a módosításokkal – teszik hozzá a szakemberek.
 
Ha több zöldséget eszünk, az már 2-3 évvel megtoldja várható élettartamunkat, a kevesebb vörös hús fogyasztása önmagában plusz 2 évet jelenthet.
 
Amennyiben csak több diófélét és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztunk, az körülbelül szintén 2 esztendővel meghosszabbítaná az életünket.
 
Ezek az étrendi változtatások 60 éves korban még mindig 8 évvel, a férfiaknál 9 évvel növelheti a várható élettartamot, míg 80 éves korban plusz 3-4 évet jelent az étrendmódosítás.
 
„Az eddigi kutatások alapján az egyes élelmiszercsoportokhoz vagy meghatározott étrendi mintákhoz bizonyos egészségügyi előnyök kapcsoldónak”  - mondta Lars Fadnes, a tanulmány társszerzője, a norvégiai Bergeni Egyetem globális egészségügyi professzora. Hozzátette azonban, hogy korlátozott mennyiségű információ áll rendelkezésre más étrendi változtatások egészségre gyakorolt ​​hatásáról.
 
Az Egészségügyi Világszövetség szerint évente mintegy 11 millió haláleset kapcsolódik világszerte az egészségtelen táplálkozáshoz.
 
A fenti tanulmány célja a rossz egészségi állapot világméretű hatásainak felmérése volt. A kutatók az adatok alapján olyan modellt állítottak fel, amely számos táplálkozási változás várható élettartamra gyakorolt ​​hatását becsüli meg. Ez a modell online elérhető, a Food4HealthyLife kalkulátorként.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.