2020. 09. 25. - 11:30

Rágózás is segíthet a fogyásban?

Rágózás is segíthet a fogyásban?

Nem újkeletű dolog, hogy a rágógumi hozzájárulhat a fogyáshoz – egyes tanulmányok szerint csökkenti az étvágyat és a sóvárgást, de vajon valóban sokat segít?

A rágógumival kapcsolatban régóta kérdéses, mennyire hatékony a fogyás elősegítésébe. Egyes tanulmányok szerint a sóvárgás és az étvágy mérsékelésével ér el hatást, ám ez elhanyagolhatónak tűnik.
 
A rágógumit valójában arra találták ki, hogy a leheletet frissítse, az ínyt és a fogakat pedig egészségesen tartsa. De hogyan járulhatna hozzá a cukormentes rágó a fogyáshoz?
 
Sokak szerint hatékony, mert távoltartja őket a gondolkodás nélküli evéstől, csökkenti az ételek utáni sóvárgást és edzi az arcizmokat.
 
Vannak tanulmányok ennek alátámasztására, azonban a rágógumi nem elegendő a felesleges kilók lefaragásához. Az egészséges étrend és a gyakori mozgás sokkal inkább segít.
 
De lássuk, miként hathat a rágó.
 
A rágó kismértékben segíthet - de jobb az életmódváltás
A rágó kismértékben segíthet - de jobb az életmódváltás
 
1.Csökkenti az éhséget és a sóvárgást: egyes kutatók szerint a rágás hatására telítettebbnek érezzük magunkat, amely segít mérsékelni az ételek utáni sóvárgást és az étvágyat, különösen a nassolást. Egy közelmúltbeli tanulmányban a résztvevőket arra kérték, rágjanak cukormentes rágót 30 percig egy étkezést követően – s ők telítettebbnek érezték magukat, mint akik nem rágóztak.
 
Egy, 15 tanulmányt összesítő áttekintés azt sugallta, hogy a rágás folyamata mérsékeli az étvágyat és az étel-bevitelt, azzal, hogy stimulálja bizonyos bélhormonok felszabadulását.
Néhány tanulmány azt is állította, hogy a rágógumi csökkentheti a gyümölcs iránti vágyat. Ha azonban ez igaz, akkor az befolyásolhatja az étrend általános minőségét. Vagyis, a rágógumi nem biztos, hogy megolvasztja a zsírját.
 
2.Csökkenti a kalória-bevitelt: vannak, akik hisznek benne, hogy a rágógumi étkezések között hat a kevesebb kalória-fogyasztásra és segít fogyni. Ez igaznak tűnhet a Rhode Island Egyetem tanulmánya alapján is, mely állítja: azok az emberek, akik rágóztak reggeli és ebéd között, kevésbé érezték magukat éhesnek.
 
A résztvevők nagyjából 68 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztottak ebédkor, mint akik nem rágóztak. Nem kompenzáltak később sem azzal, hogy többet ettek volna a nap folyamán – valószínűleg azért, mert a rágógumi segített kielégíteni sóvárgásaikat. Ellenálltak a hizlaló csemegéknek.
 
A tanulmány szerint a rágózók nagyjából 5 százalékkal több kalóriát voltak képesek elégetni, mint a nem rágógumizók.
 
A Louisiana Állami Egyetem egy másik tanulmánya alapján a rágó segített az étvágy kontrollálásában, a falatozás utáni vágyakozás csökkentésében és a résztvevők napi bevitelének 40 kalóriával történő csökkentésében.
 
Bár ezek az eredmények ígéretesnek tűnnek, a kalóriabevitel mérséklése továbbra is kicsinek számít, s egyik esetben sem mutatkozott meg jelentős, hosszú távú fogyás. Sőt, néhány tanulmány azzal érvelt, hogy a rágózás alig befolyásolja az élelmiszer- vagy kalóriabevitelt.
 
3.Több kalóriát égethetünk: egyes kutatók szerint a rágógumi használata segít több kalóriát égetni. Egy kisméretű tanulmányból kiderült, hogy akik rágóztak reggeli előtt és után, körülbelül 3-5 százalékkal égettek több kalóriát étkezés után 3 órával, mint akik nem rágóztak.
 
Egy másik tanulmány azt sugallta, hogy a rágó evést követően növelte az étrend által kiváltott termogenezist (DIT), amely az emésztés során elégetett kalóriák száma.
 
Ám ezek a számok túl kicsik ahhoz, hogy hozzájáruljanak a jelentős fogyáshoz. Egyes szakértők azzal érvelnek, hogy ugyanazon étkezés lassabb véghezvitele hatékonyabb lehet a DIT növelésében, mint a rágógumi.
 
Ugyanakkor, ha rágózunk és közben gyalogolunk, az hozzájárulhat a kilók leadásához. Segít ugyanis növelni a pulzusszámot és a járási sebességet, ami emeli a kalória- és zsírégetést. Életmód-váltás nélkül tehát nem kell a rágóguminak nagy jelentőséget tulajdonítani. Érdemesebb arra használni, amire valóban kitalálták.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.