2010. 10. 22. - 06:00

Segítség stagnál a fogyókúrám!

Segítség stagnál a fogyókúrám!
Az emberi szervezet rendkívüli alkalmazkodóképességgel rendelkezik és a végsőkig törekszik arra, hogy a homeosztázist, vagyis a belső környezet dinamikus állandóságát fenntartsa. Ez annyit jelent, hogy szüksége van a dinamikus és stabil tápanyagellátottságra, a légzési gázok megfelelő mennyiségére és minőségére, a testfolyadékok megfelelő mennyiségére, ionösszetételére, hőmérsékletére és ozmotikus nyomására.
kalóriafelvételAz emberi szervezet rendkívüli alkalmazkodóképességgel rendelkezik és a végsőkig törekszik arra, hogy a homeosztázist, vagyis a belső környezet dinamikus állandóságát fenntartsa. Ez annyit jelent, hogy szüksége van a dinamikus és stabil tápanyagellátottságra, a légzési gázok megfelelő mennyiségére és minőségére, a testfolyadékok megfelelő mennyiségére, ionösszetételére, hőmérsékletére és ozmotikus nyomására.  A szervezet a homeosztázist önműködően szabályozza a hormon- és az idegrendszer segítségével. A dinamikus állandóságra pedig azért van szüksége, mert a sejtek az élet megjelenéséhez hasonló, ősi feltételek között tudnak létezni és egészségesen működni.
A fogyókúrás stagnáció a lehető legnagyobb ellensége a motivációnak! Sajnos a legtöbb fogyókúrás könyv hallgat erről a jelenségről, a fogyozó pedig tanácstalanul megtorpan és a maradék lelkesedése is szerte foszlik.

Hogyan juthatsz túl ezen a holtponton? Egy szóban össze tudom foglalni a lényeget: változtass! Ne kövesd el azt a sokak által elkövetett hibát, hogy újból és újból, mindig ugyanazt teszed, miközben egyre jobb eredményt vársz el.

Miben változtathatsz egy diéta során:

1. Változtasd meg a napi kalóriafelvételt, de úgy hogy heti szinten az összes kalóriafelvétel ne változzon. Ez azt jelenti, hogy a napi 1800 kalória helyett az egyik napon fogyassz el 1500 kalóriát, majd a következő napon 2100 kalóriát. Ezt úgy valósíthatod meg a legegyszerűbben, ha az egyik napon megfelezel egy adagot, majd a következő napon megduplázod, vagy ha rendszeresen tréningezel, megihatsz egy extra adag shaket edzés után.

2. Végezz erőedzést! Ha eddig ezt nem tetted, akkor most épp itt az ideje, hogy beépítsd a programodba. Ennek több előnyös hatása is van a fogyókúrád szempontjából: az izomműködés élénkíti az anyagcserét, növeli a sovány izom tömegét és erősíti a csontszövetet.Változtass mozgásformát

3. Változtass mozgásformát! Ha eddig sokat sétáltál, akkor próbálj meg kocogni, úszni vagy kerékpározni. Ha eddig alacsony intenzitású cardio tréninget végeztél, akkor próbálj egy kicsit intenzívebbet!

4. Változtass a tápanyag összetételen! Elsőre ez egy kicsit bonyolultnak tűnhet, de mégis nagyon egyszerűen kivitelezhető. Ha pl. a diétád szénhidrátokban gazdagabb, akkor próbálj meg kevesebb szénhidrátot fogyasztani és több fehérjét. Vigyázat! A szénhidrát nem csak a cukrot jelenti. Szénhidrátot tartalmaznak a gabonafélék, a burgonya, a gyümölcsök és egyes zöldségfélék is. Nem szükséges szakértőnek lenned ennek megvalósításához. Ha a reggelidben szénhidrát tartalmú étel szerepel, cseréld le következetesen fehérje tartalmúra pár hétig.

5. Változtasd meg az étkezések számát! Ha pl. naponta háromszor étkezel, akkor iktass be még két kisebb étkezést. Ez azonban nem jelenti azt, hogy többet is ehetsz. Ugyanazt a mennyiséget kell öt étkezés között felosztanod, vagy csökkentsd a főétkezések adagjainak méretét. A többszöri kisebb étkezés a legismertebb és legrégebben alkalmazott módja az anyagcsere élénkítésének.

Végezetül pedig egy jó tanács: nincs két egyforma ember, ezért a testünk sem reagál egyformán a változtatásokra. Próbálj ki több módszert és figyeld a tested válaszreakcióit, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet. Tanulj meg intuitív módon, a testeddel együttműködve étkezni, hogy minél hamarabb elérhesd a kitűzött fogyókúrás célodat!
Forrás: www.fogyokura-tipp.blog.hu



Memo


Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.