2014. 05. 17. - 08:00

Sűrítés alakbarát módra

Sűrítés alakbarát módra

A főzelékek, szószok, sűrűbb krémek állagát általában liszttel szokás elérni, mely fogyókúra szempontjából nem túl kedvező. Mára azonban számos alternatív megoldás áll rendelkezésünkre.

Apró változtatásnak tűnhet, egészségünk és alakunk szempontjából azonban nagy jelentőséggel bír a hagyományos liszt lecserélése egészségesebb és alakbarátabb alternatívára a sűrítés szempontjából.

 

Joghurt

Tejtermék alapú vagy tejtermékkel dúsított főzelékek - például a spenót, borsófőzelék, fűszeres salátaöntet - esetében kiváló helyettesítő lehet a tej vagy a magas zsírtartalmú tejföl helyett natúr joghurt használata. Mivel a joghurt állaga vizesebb, ezért valószínűleg több fog kelleni belőle mint a tejfölből, és pár kanállal a következő pontokban ismertetett sűrítő liszt helyettesítőkből is tehetünk bele.

Tipp: Aki idegenkedik a joghurttól, vagy nem találja elég testesnek, krémesnek az ízét, az csökkentett zsírtartalmú tejfölt is használhat - kisebb mennyiségben természetesen.

 

 

A joghurtos öntetek keményítővel vagy rizsliszttel tovább sűríthetőek

 

 

Keményítő

Főképp főzelékek besűrítésére alkalmas. Szinte minden élelmiszerboltban beszerezhető, sőt még gluténmentes változata is kapható. A már felforralt főzelék alapba kell önteni kevergetés közben, miután egy kis hideg vízben feloldottuk. Fontos, hogy miután hozzadtuk a főzelékhez, csak egyet kell "rottyannia" és már vegyük is le a tűzről, magától be fog sűrűsödni.

Tipp: Érdemes az kezdeti sűrűséget kicsit az átlagosnál sűrűbbre belőni, hiszen a keményítő utólagos felmelegítések során kissé hígul. Ezzel a módszerrel azonban megelőzhetjük a főzelékünk későbbi levessé való válását.

 

Ezen technikák desszertek önteteinél is alkalmazhatóak

 

Rizsliszt

A rizsliszt a legalkalmasabb a különböző szószok besűrítésére. Ha egy serpenyőben dolgozunk egy vizesebb állagú - például zöldséges hússal - melyet testesebbé szeretnénk varázsolni, nincs más dolgunk csak pár kanál rizslisztet beleszórni és elkeverni, majd addig forralni, amíg a kívánt sűrűséget el nem érjük. Rizsliszt esetében nem kell bajlódni az előre feloldásával és az utólagos visszahígulástól sem kell tartanuk.

 

(SJ)

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.