2010. 12. 03. - 06:00

Zsírégetés barna rizzsel

Zsírégetés barna rizzsel
Nyilvánvaló tény, hogy a barna rizs sokkal táplálóbb és egészségesebb a fehér rizsnél, de mi a helyzet a fogyás terén? Segíti-e a fogyókúrát a barna rizs, ha egyébként minden egyéb dolog változatlan? A válasz megdöbbentő lehet: nincs különbség a fogyásban, ha a kalória bevitel aránya ugyanaz. A metabolizálható energia (kalória) között nincs különbség, származzon fehér vagy barna rizs elfogyasztásából.
 A barna rizs Egy gondolat erejéig azonban álljunk itt meg, mert némi különbség mégis létezik a kettő között, mégpedig a zsírégetés terén. A hatás csekély ugyan és a magyarázat a nagyobb rosttartalomban, a tápértékben és az étvágyra gyakorolt hatásban keresendő. Ha fehér rizs helyett a barnát válasszuk, akkor kevesebb kalóriát fogyasztunk, mert rosttartalma miatt laktatóbb. Viszont a fehér rizs sokak számára lényegesen ízletesebb, ami nagyobb mennyiség elfogyasztására inspirálhat, ez pedig a kalóriafelvétel szempontjából nem előnyös. Vagyis bár a fehér rizs nem tartalmaz annyi tápanyagot, mint a barna rizs, de ha figyelni tudsz a kalóriabevitelre, akkor nem jelent nagyobb veszélyt a hízás szempontjából.

A barna rizs azonban nagyon jó forrása az egészséges élelmi rostoknak, melyek fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérzsír, az elhízás, a cukorbetegség, gyomor- és a bélrendszeri betegségek és bizonyos rákbetegségek megelőzésében. Magas rosttartalmú étrend mindenképpen javasolt, ha fogyni szeretnél, illetve szeretnéd megőrizni a súlyodat!!

Miért?
-          Mert a rosttartalmú ételeket nem lehet gyorsan megenni, eleve tovább kell rágni.
-          Mert késleltetik a gyomor kiürülését.
-          Lassítják az emésztést és a szénhidrátok felszívódását.
-          Növelik a teltségérzetet (laktató hatás).
-          Némileg csökkentik a metabolizálható energia (kalória) mennyiségét. Az „enerigasűrűsége” nagyobb annak az ételnek, amelynek alacsonyabb a rosttartalma a keményítő (szénhidrát) tartalommal szemben: pl. finomliszt, hántolt rizs.

Már ez is elegendő indok lenne, hogy a fehérrel szemben a barna rizst részesítsük előnyben, de rendszeres fogyasztásával még további előnyökke barna rizsl is számolhatunk, ugyanis magasabb a vitamin és ásványianyag tartalma is.

Nézzük akkor, hogy mi a helyzet az inzulinra gyakorolt hatásával? Nem segíti elő a zsírlerakódást? Számít, hogy a fehér rizsnek magasabb a GI (glikémiás index) értéke?

A fehér rizsnek közismerten magasabb a GI értéke, bár a szemes fehér rizs ebből a szempontból nem sokban tér el a barna rizstől. Ez alól kivételt jelentenek bizonyos feldolgozott rizsételek, mint pl. a puffasztott rizs és rizskekszek. Ennél fontosabb azonban, hogy tanulmányok, kutatások foglalkoztak a GI fogyásra gyakorolt hatásával és arra az eredményre jutottak, hogy nincs különbség a fogyás szempontjából a magas GI és alacsony GI ételek esetében, ha a kalóriabevitel azonos! A GI figyelembevétele fontos lehet cukorbetegség esetén, azonban a fogyás szempontjából nem a leghatékonyabb módszer.
Összegezve a fentieket, a barna rizs mindenképpen jobb választás, különösen, ha fogyni szeretnél! De ha a kalóriabevitelt is figyeled, akkor nem okoz problémát a fehér rizs sem, ízvilágával változatosabbá teheted az étrendedet. A rizs változatosan és gyorsan elkészíthető étel, ha magad készíted, akkor nincs rejtett, hizlaló hozzávaló benne. Készítheted hússal, tojással (magasabb fehérjetartalommal) vagy hús nélkül is.
Forrás:www.fogyokura-tipp.blog.hu



Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.