Gyógyfürdő - Fürdő hírek

Betekintés a gyulai fürdőkultúra történelmébe

Betekintés a gyulai fürdőkultúra történelmébe

Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő ügyvezető igazgatója kameránknak mesélt a gyulai fürdőkultúra történelméről, amely több mint hatszáz éves múltra tekint vissza.

A gyulai fürdőkultúra már a török idők előtti időszakban feltűnt, feljegyzések vannak arról, hogy már az 1500-as években a város már rendelkezett fürdővel, amelyet gondoznia kellett. A török időkben 11 fürdőt tartottak nyilván Gyulán, amik a török kivonulása után érintetlenük megmaradtak. A betelípett német, erdély és román lakosság imaházként használta a török fürdőket, majd iskolaként funkcionáltak tovább.

 

Több mint 600 ezer látogatója van évente a Várfürdőnek

 

Az 1800-as években Gyula fürdőkultúrája kifejezetten élénk volt, több közfürdőt tartottak nyilván. A 20. század elején próbáltak először termálvizet kinyerni, ám sikeres fúrást csak az 1950-es években végeztek, amelynek gyümölcsét mai is élvezik a Várfüdőbe látogatók. Több kutat is fúrtak 1959 óta, a '70-es években a látogatók száma elére az egymilliót. Jelenleg hazánk ötödik leglátogatottab fürdője a gyulai.

 

/T.D.

A sikeres fogyás titka

A sikeres fogyás titka

Egy friss módszer kiderítette, hogy hogyan lehet könnyedén megszabadulni a plusz kilóktól. Ráadásul szenvedni sem kell érte!  
Rachel Bilson szingli lett

Rachel Bilson szingli lett

Mintegy 10 év után a színésznő és kedvese úgy döntöttek, külön utakon folytatják tovább életüket.
Innen származnak a kutyák

Innen származnak a kutyák

Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogy vajon honnan származik ez a kedves háziállat. Most pedig egy újabb elmélet látott napvilágot.   
Jake Gyllenhaal családra vágyik

Jake Gyllenhaal családra vágyik

Letelepedne a népszerű színész, s szeretne családot alapítani. Jake Gyllenhaal jelenleg egyedülálló, de alig várja, hogy rátaláljon arra a hölgyre, akivel minde...
Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás?

Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás...

Azoknál a gyermekeknél, akik kicsi korukban gyakran küzdöttek légúti fertőzésekkel, nagyobb eséllyel alakul ki később asztma vagy csökkennek a tüdőfunkciók.
Már húszas éveiben adoptált volna Angelina

Már húszas éveiben adoptált volna Angeli...

A csinos színésznő igen fiatalon azon gondolkodott, hogy örökbefogad egy kambodzsai árvát –  legjobb barátja szerint Angelina Jolie a húszas éveiben elkezdett e...
Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Mindenkit meglepett, hogy 2016-ban elváltak a csinos énekesnő és férje útjai. Gwen Stefani volt párja, Gavin Rossdale most beszélt arról, hogy számos terápián v...
Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató módra!

Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató mó...

A kelbimbó fogyasztása manapság népszerűbb, mint valaha – ezért a belőle készült ételeknek is nagy divatja van. Lássuk ezt az ínycsiklandó, sajtos-baconos válto...
Kapócs Zsóka babát vár

Kapócs Zsóka babát vár

Teljesült a magyar sztár álma, ugyanis mint kiderült, hamarosan édesanya lesz.   
Ekkor a legjobb házasodni

Ekkor a legjobb házasodni

A tudósok számtalan kutatás elvégzése után megállapították, hogy melyik kor a legalkalmasabb az esküvőre a nőknél.   
< >