2023. 09. 06. - 10:15

A kínai Baidu 2023 végén debütál a ChatGPT kihívójával

A kínai Baidu 2023 végén debütál a ChatGPT kihívójával

A kínai keresőóriás idén év végéig tervezi piacra dobni az Ernie 4-et – amely a generatív mesterségesintelligencia-modell következő verziója, egyúttal a ChatGPT kihívója lehet.

Hamarosan jelentkezik soron levő generatív mesterségesintelligencia-modelljével a Baidu kínai keresőóriás. Még 2023 végéig piacra dobná az Ernie 4-et – jelentette be augusztus végén Robin Li vezérigazgató és alapító, felpörgetve ezzel is a technológiai versenyt az amerikai versenytársakkal.
 
A Baidu idén júniusban rukkolt elő az Ernie 3.5-el, állítva, hogy az messze felülmúlta az OpenAI ChatGPT 3.5-öt, illetve kínai nyelvtudásban felülmúlta a fejlettebb GPT 4-et.
 
Az Ernie Botot -  Kína első nyilvános válaszát az OpenAI generatív csevegőbotjára – 2023 márciusában mutatta be a Baidu.
 
Az Ernie Bot egyébként továbbra is csak korlátozott számú felhasználó számára elérhető, mivel a Baidu Pekingtől vár engedélyt a fogyasztóknak szánt alkalmazások nyilvános bevezetésére.
 
A kínai Baidu 2023 végén debütál a ChatGPT kihívójával
A kínai Baidu 2023 végén debütál a ChatGPT kihívójával
 
„Nincs mindenre pontos dátumunk, ám a tendencia nagyon ígéretes” - mondta Li egy konferenciahívás során az elemzőknek. Hozzátette: megfigyelték, hogy a kínai kormány egyre inkább támogatja a mesterséges intelligencia és a nagy nyelvi modellek fejlesztését, ezért meglehetősen optimisták egy jobb szabályozási környezet jövőjét illetően.
 
Li arról is beszélt, hogy a generatív mesterséges intelligencia „meglehetősen új, ezért érthető, hogy az embereknek lehetnek aggodalmaik a felhasználói magánélet-, a szellemi tulajdon védelmével és a mesterséges intelligencia etikájával kapcsolatban. Ezért bizonyos szabályozási követelményeket érvényesíteni kell.”
 
Kína új generatív mesterségesintelligencia-szabályozása, a világ legkorábbi és legrészletesebb mesterségesintelligencia-szabályai augusztus közepén léptek hatályba.
 
Átfogóbb jogszabályt is készítenek azonban, amikor a Kínai Államtanács vagy a kabinet benyújtja mesterséges intelligencia törvénytervezetét az ország legfelsőbb törvényhozó testületének felülvizsgálatra – várhatóan még idén.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.