2023. 10. 25. - 09:45

Egy kínai cég 2024-re elérhetővé tenné a félautonóm vezetési technológiát

Egy kínai cég 2024-re elérhetővé tenné a félautonóm vezetési technológiát

Elárulta ambíciózus célját a kínai Xpeng cég: 2024 végéig a szárazföldön elérhetővé tennék a félautonóm vezetési technológiát.

A kínai, Guangzhou-i székhelyű Xpeng célja, hogy 2024 végéig elérhetővé tegye a félautonóm vezetési technológiát a szárazföldön. Az elektromos járműveket (EV) készítő start-up cég azt tervezi, hogy az év végéig 50 szárazföldi városra, 2024 végére pedig országszerte kiterjeszti fejlett vezetőtámogató rendszerének (ADAS) használatát. Ezzel megőrizné előnyét riválisaival szemben az intelligens vezetési képességek területén.
 
Az X NGP (Navigation Guided Pilot) szoftver 2023 novembere során 20 szárazföldi kínai városban, decemberben pedig további 25 városban kerül bevezetésre, lehetővé téve a vállalat egyes modelljei számára az önálló navigációt - hangzott el a cég éves Tech Day rendezvényén október végén.
 
Az X NGP jelenleg Pekingben, Sanghajban, Kantonban, Sencsenben és Foshanban érhető el.
 
Egy kínai cég 2024-re elérhetővé tenné a félautonóm vezetési technológiát
Egy kínai cég 2024-re elérhetővé tenné a félautonóm vezetési technológiát
 
„Meglehetősen magabiztosak vagyunk önvezető technológiánkban – közölte He Xiaopeng, az Xpeng társalapítója és vezérigazgatója. - A terjeszkedés üteme felgyorsul. Az Xpeng beváltja ígéretét, több városi területen is elérhetővé teszi a félautonóm autókat.”
 
Az Xpeng egyes, X NGP-vel felszerelt P7, G9, P5 és G6 modelljei képesek önállóan vezetni, miután az éteren keresztüli szoftverfrissítést megkapták.
 
A városi utakon az X NGP felismeri a közlekedési lámpákat, sávváltást hajt végre, előzni és kanyarodni is tud.
 
A cég szerint az autók önvezető képessége nagy pontosságú térképezés nélkül is elérhető, amely akár 20 centiméteres helymeghatározási pontosságot biztosít. 2024 végére az X NGP egész Kínában elérhető lesz és Európában is bevezetik – közölte He Xiaopeng.
 
A kínai törvények és előírások szerint a vezetőknek még az önvezető rendszerrel rendelkező autókban is fontos a kormányon tartaniuk a kezüket.
 
Az Xpeng - amelyet a Postot is birtokló Alibaba Group Holding e-kereskedelmi óriás támogat -, az első kínai autógyártó, amely olyan ADAS-t dobott piacra, ami képes átvenni a Tesla Full Self Driving rendszerét.
 
Az amerikai autógyártó technológiáját még nem engedélyezték Kínában.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.