2024. 01. 17. - 09:35

Elindult Kínában a 3. generációs szupravezető kvantumszámítógép

Elindult Kínában a 3. generációs szupravezető kvantumszámítógép

Működésbe lépett a független fejlesztésű harmadik generációs szupravezető kvantumszámítógép Kína Anhui tartományában.

Január elején működésbe lépett az Origin Wukong, Kína független fejlesztésű harmadik generációs szupravezető kvantumszámítógépe. A gép a kelet-kínai Anhui tartományban található, az Origin Quantum Computing Technology (Hefei) Co Ltd vállalatnál. 
 
A kvantumszámítógépet egy, Wukong nevű, 72 qubit-es kínai szupravezető kvantumchip hajtja. Ez az ország legújabb és legfejlettebb programozható és szállítható szupravezető kvantumszámítógépe – állítják a kutatók.
 
Elindult Kínában a 3. generációs szupravezető kvantumszámítógép (képünk illusztráció)
Elindult Kínában a 3. generációs szupravezető kvantumszámítógép (képünk illusztráció)
 
A számítógép integrálva van a harmadik generációs kvantumszámítógép-vezérlőrendszerrel, ami sokszorosára növeli a kvantumszámítógép általános működési hatékonyságát – mondta el Kong Weicheng, az Anhui Quantum Computing Engineering Research Center igazgatóhelyettese.
 
Azt is tudni lehet, hogy a Wukong chip 198 qubittel rendelkezik, amely 72 számítási qubitből és 126 csatoló qubitből áll. Erről Jia Zhilong, az Anhui Quantum Computing Engineering Research Center Quantum Computing Chip Provincial Key Laboratory igazgatóhelyettese számolt be.
 
A Wukong nevét Sun Wukong ihlette, egy mitikus kínai figura, aki 72 különböző formára képes átalakulni - szimbolizálva a számítógép erőteljes és sokoldalú képességeit.
 
B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.